Több tucat New York-i taxis verte át sorozatban az utasokat

Vágólapra másolva!
Több ezer turistát és helyi lakost vert át az a huszonhat New York-i taxisofőr, akik bevallották, hogy manipulálták a taxiórát - számol be az esetről a Telegraph című brit lap.
Vágólapra másolva!

Manhattan kerületi ügyészének beszámolója szerint eddig több ezer esetben derült fény arra, hogy drágább tarifa alapján számláztak New York-i taxisofőrök, mint az indokolt lett volna.

Összesen 45 sofőrt vádolt meg azzal tavaly szeptemberben a helyi ügyész, hogy úgy állították be a taxiórákat, hogy az a magasabb, külvárosi díjak alapján számlázzon akkor is, amikor valójában a belvárosban vannak. Eddig 26 sofőrt találtak bűnösnek. Általában kétszer annyit fizettettek az utasokkal, mintha szabályosan mérték volna a díjat, az utasokat átlag öt dollárral károsították meg.

Az egyik sofőrt azzal vádolják, hogy több mint ötezer elcsalt út után 11 ezer dollárt gyűjtött össze. Őt 30 napos börtönbüntetésre és öt év próbaidőre ítélték. A legtöbb pénzt azonban az a sofőr szedte össze, aki több mint 15 500 dollárt csalt el a rosszul beállított taxiórával.

Hivatalos szervek hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a vádak a város mintegy 48 ezer taxisofőrének csak a kis részét jelentik. Ráadásul már 13 ezer sárga taxiba beszereltek egy figyelmeztető rendszert, mely riasztja az utasokat, ha magasabb tarifa alapján számol az óra.