Forrongó Kairó - az [origo] helyszíni tudósításai a tüntetésekről

Vágólapra másolva!
Január vége óta az [origo] tudósítója az egyiptomi fővárosból, Kairóból követi figyelemmel a forrongásokat és az egyre duzzadó kormányellenes tüntetéseket, amelyek végül sikeresen elűzték Hoszni Mubarak elnököt. Az egyiptomi konfliktusról szóló helyszíni tudósításokat és riportokat ebben a cikkben összegyűjtve olvashatja.
Vágólapra másolva!

"Mindenki minket fog követni" - ájulásig ünnepelnek az egyiptomiak
(2011.02.12. szombat)
Tizennyolc napig tartó masszív tüntetések után megbukott a Mubarak-rendszer Egyiptomban. A hatalmat a katonaság vette át, Kairó utcáin óriási népünnepély zajlik. Az [origo] helyszíni riportja. (Tovább)

Forradalmukat féltik a kairói tüntetők - helyszíni riport
(2011.02.09. szerda)
Ki lesz kitartóbb? - erről szólnak az egyiptomi kormányellenes tüntetések két héttel kitörésük után. Az [origo]-nak nyilatkozó kairói tüntetők szerint sokan megelégszenek a kormány látszatengedményeivel, és az embereknek enniük kell valamit, nem maradhatnak hetekig, hónapokig az utcákon. (Tovább)

"A legtöbb keresztény meg van ijedve" - félnek a bizonytalanságtól az egyiptomiak
(2011.02.05. szombat)
Bár az elmúlt két hétben több mint egymillióan tüntettek Hoszni Mubarak rezsimje ellen, vannak olyan egyiptomiak is, akik aggodalommal figyelik az eseményeket. Köztük is külön csoportot alkotnak a keresztények, akik a Muszlim Testvériség megerősödésétől tartanak. (Tovább)

Semmilyen pozíciót nem vállalunk - interjú a Muszlim Testvériség egyik ismert tagjával
(2011.02.05. szombat)
Nem készül kormányzásra a Muszlim Testvériség nevű betiltott iszlám politikai szervezet Egyiptomban - mondta az [origo] tudósítójának a Testvériség egyik ismert vezetője szombaton. Szerinte a csoport nem vállal szerepet a következő kormányban, és többségre sem számít. (Tovább)

"Itt most nincs ideológia" - helyszíni riport a kairói zavargások csütörtöki napjáról
(2011.02.04. péntek)
A frontvonalakon és azokon túl káosz uralkodik Kairó belvárosában. A sötét és kiégett utcákban vasrudakkal felszerelt tüntetők és ellentüntetők az urak. De a Tahrír téren lelkesen és egyre szervezettebben zajlik tovább a forradalom. Helyszíni riport. (Tovább)

Szervezett provokáció híre tüzeli az egyiptomi tüntetőket
(2011.02.03. csütörtök)
Felfegyverzett, pénzért és büntetlenségért harcoló kormánypárti tüntetőkről szóló hírek miatt forró a hangulat Kairó központjában, a másfél hete tartó kormányellenes tüntetések szívében. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szerdán háborús övezetté vált az egyiptomi főváros közepe, előkerültek a fegyverek, több tüntető szerint mesterlövészek vadásznak a kormányellenes tiltakozókra. Sokan úgy érzik, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök úgy döntött, elég volt, véget kell vetni a tiltakozásnak. Helyszíni riport Kairóból. (Tovább)

Molotov-koktélokkal harcolnak Egyiptom utcáin
(2011.02.02. szerda)
Erőszakos összecsapások kezdődtek szerdán az egyiptomi kormányellenes és kormánypárti tüntetők között. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója látott az eget elsötétítő kőzáport, megvert újságírókat, és azt jelentette, hogy egyre gyakrabban lehet hallani fegyverropogást. Az egy hete tartó tiltakozásoknak több száz halottjuk van, és szerdán is több száz sérültet szállítottak kórházba. Úgy tűnik, az egyiptomi kormány taktikát vált, és véget akar vetni az elégedetlenkedésnek. (Tovább)

Orkánszerű üvöltés és kőzápor - helyszíni tudósítás Kairóból
(2011.02.02. szerda)
Utcai harcok törtek ki Kairóban, a botokkal és kövekkel felfegyverzett Mubarak-párti tüntetők és az elnök lemondását követelők között. Sokan meg is sebesültek, a kormánypárti tüntetők többek között újságírókra is rátámadtak. Az [origo] tudósítója jelenti Kairóból. (Tovább)

"Hatalmas hazugság volt minden szava" - nem tetszett Mubarak beszéde a kairóiaknak
(2011. 02. 02. szerda)
Hazugságnak, szemfényvesztésnek tartják Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedd éjszakai bejelentését az [origo]-nak nyilatkozó kairói tüntetők. Mubarak kedden bejelentette, hogy ősszel visszavonul, a tüntetők azonban azt szeretnék, ha azonnal távozna a hatalomból. Többen a Mubarakot évtizedekig támogató Egyesült Államok felelősségét hangoztatják, a tüntetők pedig szerdán reggel is ugyanúgy gyülekezni kezdtek, mint Mubarak bejelentése előtt. (Tovább)

"Úgy állítanak be, mintha hülyék lennénk" - riport a kairói tüntetésről
(2011. 02. 01. kedd)
A Kairóban tüntetők többsége egyelőre nem tudja pontosan, hogy mit akar és kit szeretne Hoszni Mubarak helyett, túl azon, hogy az elnökből elegük van. A haragból jut Amerikának és Izraelnek is bőven. Helyszíni tudósítás a keddi óriás tüntetésről Kairóból. (Tovább)

"Egész Egyiptom itt van" - egymillióan tüntetnek Mubarak ellen
(2011. 02. 01. kedd)
Egymillióan tüntetnek Mubarak ellen Kairóban, az [origo] helyszíni tudósítója szerint olyan a hangulat, mintha a világ legnagyobb utcai bulija lenne, sokan gyerekekkel együtt mentek az utcára. Az egyik ellenzéki politikus szerint Mubaraknak semmi esélye, az emberek addig fognak tünetni, amíg kérésüknek megfelelően el nem tűnik. (Tovább)

"Gyere velem, ne félj" - helyszíni tudósítás Kairóból
(2011. 01. 31. hétfő)
"Most megtaláltuk a hangunkat" - jelentette ki az [origo] tudósítójának Kairóban egy kormányellenes tüntető. Az egyiptomi fővárosban tüntetők azt mondják, nem a szegénység, hanem az dühíti őket a leginkább, hogy hülyének nézik őket évtizedek óta. A hangulat karneváli, de a mélyben erős düh fortyog. Helyszíni riport a lángokban álló arab világ szívéből. (Tovább)

(A helyszíni riportok mellett további cikkekben és tudósításokban is folyamatosan beszámolunk az egyiptomi eseményekről. A forrongásokról szóló összes írásunkat itt találja.)