Orkánszerű üvöltés tölti be Kairó utcáit - helyszíni tudósítás Kairóból

Vágólapra másolva!
Utcai harcok törtek ki Kairóban, a botokkal és kövekkel felfegyverzett Mubarak-párti tüntetők és az elnök lemondását követelők között. Sokan meg is sebesültek, a kormánypárti tüntetők többek között újságírókra is rátámadtak. Az [origo] tudósítója jelenti Kairóból.
Vágólapra másolva!

Már kedden este, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tévébeszéde után elkezdtek gyülekezni az elnököt támogatók, az [origo] tudósítója szerint körülbelül kétezren. Kairóban többen azt mondták, hogy az ellentüntetőket a kormánypárt fizeti, de úgy látszik, hogy sokan őszintén az ő pártját fogják.

Sokukat kisbuszokkal, kocsikkal szállították ide, ami erősíti azt a feltételezést, hogy az ellentüntetés a kormány szervezett provokációja. A tüntetők Mubarak-párti jelszavakat skandálnak, az elnök arcképét emelgetik. Többségük a szegény külvárosokból származik.

Szerda kora délután a botokkal, acélcsövekkel és kövekkel felszerelt ellentüntetők százas csoportokban megtámadták a Tahrir téren gyülekezőket, akik Mubarak távozását követelik egy hete. Sok helyen komoly összecsapások bontakoztak ki, több sérültet lehetett látni vérző fejjel, és pár eszméletlen embert is. Puskalövéseket is lehetett hallani, de nem világos, hogy ki lőtt.

Egy utcában a Mubarak-pártiak elkezdték lerombolni az épületek mellett álló acélállványokat, hogy fegyverekhez jussanak. A tömeg zúgása tudósítónk szerint egészen orkánszerű, és egy-egy utcában olyan kőzáport zúdítottak a kormányellenes tüntetőkre, hogy a kődarabok egészen betöltötték az eget. Több külföldit is megvertek, köztük újságírókat, az [origo] munkatársa egy japán fotóst látott egy csapat tüntető elől menekülni, majd eltűnni egy épületben.

Közben újra van internetszolgáltatás, és elkezdett terjedni rajta egy felhívás, hogy "itt az ideje, hogy az emberek hazatérjenek". A Mubarak-pártiak által fogalmazott üzenet szerint az elnök keddi beszédében a tüntetők minden fontos követelését teljesítette, ezért jobb, ha most befejezik a lázongást. "Ki akar puskalövéseket hallgatni éjszakánként? Az egész világ rajtunk nevet. Menjetek haza, a változás időbe telik" - áll az üzenetben. Mubarak kedd esti beszédében azt mondta, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, amelyet szeptemberre terveznek, de a tüntetők többsége ezt visszautasította.

Az eseményeket percről percre követheti ebben a cikkben.