Tetőket szaggatva csapott le Ausztrália "legkatasztrofálisabb" vihara

Yasi hurrikán Ausztrália partjainál, előrejelzés
Vágólapra másolva!
Pusztító erejű széllel sújtott le Ausztrália északkeleti partjára kora délután a Yasi nevű ciklon, amely az előrejelzések szerint minden korábbi viharnál nagyobb pusztítást okoz majd. A 300 km/órás széllel érkező ciklon tetőket szaggatott le, és oszlopokat döntött ki. A hatóságok szerint az érintett városok lakóit akár egy napra is elzárhatja a külvilágtól a ciklon, ezért az emberek fürdőkádba gyűjtött ivóvízzel és "biztonsági szobákkal" készülnek a természeti csapásra.
Vágólapra másolva!

Oszlopokat döntött ki és tetőket rongált meg Ausztrália történetének legnagyobb trópusi vihara, amely nemrég érte el a korábban halálos árvizekkel is sújtott Queensland állam északkeleti részét, és a kormány szerint rengeteg emberéletet veszélyeztet. A Yasi nevű ciklon miatt több mint 90 ezer ember maradt áram nélkül, a vihar pedig jelenleg is 300 km/h-val tombol. Az egyik szemtanú "tömegpusztításnak" nevezte a vihart a Guardian szerint.

Az állam miniszterelnöke, Julia Gillard szerint az emberek "borzasztó órák előtt állnak", a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a lakosokat akár 24 órára is elvághatja a külvilágtól a vihar. Sok szakértő attól tart, hogy a ciklon nagyobb pusztítást végez majd, mint az 1974-es Tracy trópusi vihar, amely csupán 4-es besorolást kapott, de így is 71 ember életét követelte. A Yasit a viharokat osztályozó 5 fokozatú skálán a legveszélyesebb, ötös kategóriába sorolták.

A legsúlyosabb pusztítás a 160 ezer lakosú Cairns környékén várható, amely népszerű turistacélpont Ausztráliában. A vihar azonban hatalmas területet érint, a BBC szerint 650 kilométer széles sávon söpör majd végig. Az előrejelzések szerint tetőket fog leszaggatni, és sok épület szerkezetét is megrongálhatja: a meteorológiai intézet szerint "rendkívül komoly veszélyt jelent".

A lakosságnak ezért a hatóságok azt tanácsolták, hogy ragasszák le az ablakokat, töltsenek homokzsákokat, és készítsenek egy "biztonságos szobát" matracokkal, párnákkal, rádióval. A vihar idejére azt is javasolták, hogy az emberek élelmiszert és ivóvizet is halmozzanak fel: utóbbihoz a kormány azt tanácsolta, hogy töltsék fel ivóvízzel a fürdőkádakat a vihar érkezése előtt.

Szökőár, árhullám és viharos szél

"A Yasi ciklon rendkívül pusztító magja éjfél körül (magyar idő szerint délután 3) éri el a partokat veszélyes, viharos árhullámmal és csapdosó hullámokkal" - áll az ausztrál kormány meteorológiai intézetének előrejelzésében. Ott, ahol a ciklon magja partot ér, a lakosságot "extrém tengerszint-emelkedés veszélyére" figyelmeztették: a vihar ereje várhatóan akkora lesz, hogy szökőárt idéz elő.

Forrás: AFP/Paul Crock
Baragasztott ablak az utcán

A vihar nagyon pusztító szelekkel érkezik, a szél sebessége Cairns és Ingham települések között a 290 km/óra sebességet is elérheti - áll az előrejelzésben, amely szerint a ciklon nagy kiterjedése miatt a legpusztítóbb szelek akár 3-4 órán keresztül is tombolhatnak. A jelentés szerint a vihar központjának elhaladása után a szél ereje fokozatosan csökken majd csütörtök folyamán, de áradásokat okozó esőkre is számítanak, amelyek a kontinens belső területeire is kiterjedhetnek.

A ciklon útjában élő embereknek a kormány azt tanácsolta, hogy ne essenek pánikba, húzódjanak a várható szökőár szintjénél magasabb helyre, és maradjanak fedezékben, amíg a legpusztítóbb szélvihar elvonul. A figyelmeztetés azt is tartalmazza, hogy szükség esetén habozás nélkül követni kell a rendőrök és a katasztrófavédelem utasításait, ha kitelepítésekre kerül sor.

A BBC szerint Queensland állam elnöke, Anna Bligh azt kérte, hogy mindenki keressen fedezéket ott, ahol van, mert "az evakuáció ideje lejárt". Korábban mintegy 10 000 ember menekült óvóhelyekre az otthonából. A kormányzó szerint a Yasi várhatóan "a legkatasztrofálisabb vihar lesz, amely valaha elérte Queensland partjait".

Forrás: Commonwealth of Australia 2011, Bureau of Meteorology
A vihar útja a meteorológiai szolgálat térképén

Cairns repterét szerdán lezárták, nem járnak a vonatok sem, és a bányák, kikötők is felfüggesztették a működésüket. A vihar a BBC szerint 400 000 lakost érinthet Queensland északi részén. Korábban rendőrök járták Cairns és a délebbre fekvő Townsville utcáit, és arra biztatták a lakosokat, hogy ha tudják, hagyják el a környéket. A környékbeli kórházakból a hadsereg repülővel vitte a betegeket a vihar útján kívül eső Brisbane-be, Queensland fővárosába.