Wall Street-i bankházakat vehet célba az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerző szolgálatok figyelmeztették a Wall Street bankházait és vezetőit, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet merényleteket követhet el ellenük. Egy szakértő szerint ahhoz, hogy egy támadás megzavarja a pénzpiacok működését, a szeptember 11-ei terrortámadásokhoz fogható nagyságúnak kell lennie.
Vágólapra másolva!

Az NBC televízió értesülései szerint a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) terrorelhárító osztályáról jelezték a Goldman Sachs, a Citibank, a JP Morgan Chase és a Barclays vezetésének, hogy az al-Kaida Jemenben bujkáló ügynökei robbanószert vagy vegyi anyagot tartalmazó csomagbombákat küldhetnek a bankházak alkalmazottainak.

Egyelőre nincs semmi jele annak, hogy célzott gyilkosságra készülnek a Wall Street bankárai ellen, de amerikai vezetők már önmagában a miatt a tény miatt is nyugtalanok, hogy egyáltalán pénzügyi vezetők nevei kerülnek szóba az al-Kaidánál - közölte az NBC.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a fenyegetés valós. Az Inspire nevű elektronikus hírlevél, amelyet az al-Kaida az Arab-félszigeten működtet, és amelyben az angol ajkú muzulmánokat a terrorhálózathoz való csatlakozásra buzdítja, januári számában "bankok" és "nemzetközi vállalatok" elleni támadásra szólított fel - mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy "éberek vagyunk, és mindenkit figyelmeztetünk ezekre az erőszakos szándékokra".

A 2001. szeptember 11-ei Amerika-ellenes merényletek után terroristák többször is tervezték, hogy felrobbantják a New York-i értéktőzsdét vagy a Citicorp Centert, a Citicorp székházának otthont adó felhőkarcolót.

Rick Nelson, a washingtoni székhelyű Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Intézetének szakértője szerint a pénzügyi rendszer jól felkészült az ilyen típusú támadásokra. Rendelkeznek a szükséges anyagi eszközökkel, és tanultak a 2001. szeptember 11-ei merényletekből. "Minden támadás pusztító erejű lehet, de ahhoz, hogy megzavarja a pénzpiacok működését, különösen New Yorkban, a szeptember 11-ei terrortámadásokhoz fogható nagyságúnak kell lennie" - mondta a szakértő.