Tilos lesz rágyújtani a New York-i parkokban

Vágólapra másolva!
Betiltják a dohányzást New York parkjaiban és strandjain. A 2003 óta legszigorúbb dohányzásellenes rendeletet szerdán fogadták el a metropolisz képviselői, hatályba pedig akkor lép, ha a polgármester is aláírta.
Vágólapra másolva!

Hosszú vita után a New York-i városházán döntöttek a parkokra és strandokra vonatkozó dohányzási tilalomról - írja a New York Times. A város közgyűlése elfogadta a 2002-es dohányzási szigorítás utáni legjelentősebb dohányzásellenes szabályozást. A városi tanács szóvivője elmondta, hogy a rendelkezést a nemdohányzók egészségének védelmében hozták.

Így a metropolisz ezerhétszáz parkjának egyikében sem lehet majd rágyújtani, és a tilalom kiterjed a 22,5 kilométer hosszú nyilvános tengerparti strandokra, illetve az ezekhez kapcsolódó sétányokra is. A szabályszegők 50 dolláros büntetésre számíthatnak.

A rendelet Michael Bloomberg polgármester aláírása után 90 nappal lép hatályba. Bloomberg eddig még nem írta alá a jogszabályt, de közleményében kijelentettte, hogy ezen a nyáron a New York-iak sokkal tisztább levegőt szívhatnak a parkokban és a tengerpartokon.

New York bárjaiban és éttermeiben már 2003 óta tilos a dohányzás.

Az új jogszabályt várhatóan kiterjesztik a Times Square környéki bevásárló utcákra is. A szigorú dohányzási tilalom alól egyetlen kivétel van: a parkban vagy strandon forgató színészek rágyújthatnak majd.