Többen meghaltak az amerikai hóviharban

Vágólapra másolva!
Tizenkét ember meghalt, több ezer repülőjáratot töröltek, iskolákat zártak be és autók százait hagyták az utakon az Egyesült Államok területének közel felén végigsöprő hóviharban. Volt, ahol az emberek síszemüvegben indultak munkába, egy repülőgép-hangár pedig összedőlt a hó súlya alatt.
Vágólapra másolva!

Hóvihar söpört végig az Egyesült Államok területének közel felén, mely mintegy hatvan centiméteres hóréteget, néhol mínusz húsz fokot és legkevesebb 12 halottat hagyott maga mögött - írja a Guardian. Thomas Spriggs, az amerikai meteorológiai szolgálat munkatársa szerint "olyan vihart, amely 50 centiméter havat terít le, nagyjából ötven évente egyszer láthatunk".

A lap beszámolója szerint több tízmillió ember maradt otthon miután a szélvihar hóesésbe fordult, mert az embereknek olyan érzése volt, mintha tűvel szurkálnák az arcukat. Chicagóban 51 centiméter hó esett, ami a város történetében a harmadik legnagyobb mennyiség. A New York-i Central Parkban az utak szinte korcsolyapályákká váltak.

Azok, akiknek ki kellett merészkedniük otthonról, hátborzongató csendességet tapasztaltak az utcákon, melyeket még nem látott hóeke. Többen síszemüvegben indultak el dolgozni. A vihar rettentő hideget hagyott maga után, egyes északi területeken mínusz húsz fokot mértek, de a jeges szél miatt az akár mínusz harminc fokosnak érződött.

A viharban az eddigi adatok szerint tizenketten vesztették életüket. Egyikük egy New York-i hajléktalan, aki megégett, amikor megpróbált főzőolajjal tüzet gyújtani, hogy felmelegedjen. Egy nő Oklahoma Cityben akkor vesztette életét, amikor megtolta egy teherautó, amelyik áttört egy védőkorlátot.

Forrás: REUTERS

A szélvédőig ért a hó

A chicagói iskolák már második napja nem nyitottak ki, és a Lake Shore Drive gyorsforgalmi út is zárva maradt, közel egy nappal azután, hogy autósok százai hagyták járművüket a behavazott úton. Egyes helyeken a hó az autók szélvédőjéig ért, buldózerek tisztítják az utat az autómentők előtt. Több autós is bedühödött azon, hogy miért nem zárták már le korábban a kritikus főútvonalakat.

Több tízezer lakás maradt áram nélkül Ohióban, New Jersey-ben és Pennsylvaniában is, mert az ónos eső és a jég elszakította a vezetékeket. A szinte példa nélküli havazás a légiközlekedésben is problémákat okozott: a héten összesen 13 ezer járatot töröltek, ami a legsúlyosabb fennakadás volt eddig ezen a télen. A kemény téltől leginkább megviselt északkeleti országrészben több épület, köztük egy bostoni repülőgép-hangár is összedőlt a jéggé összefagyott hó súlya alatt. Az ott dolgozók időben ki tudtak menekülni.