Szerdáról csütörtökre halasztották a szavazást a szlovák állampolgársági törvény módosításáról. A jelentések szerint az egész napos indulatos vita után fennállt a veszélye annak, hogy a koalíciós javaslat nem kap többséget.

Az eredetileg tervezett szerda helyett csütörtökön szavaznak a szlovák állampolgársági törvény módosításáról, miután a négypárti kormánykoalíció képviselőinek nem sikerült egységes álláspontra jutniuk, és fennállt a veszélye annak, hogy a koalíciós javaslat nem kap többséget. A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben.

A koalíciós javaslat lényege, hogy a jövőben nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát, akik eddig elveszítették, azok pedig visszakapnák.

A koalíciós indítványt azonban a Szabadság és Szolidaritás négy tagja nem hajlandó támogatni. Igor Matovic képviselőtársai nevében azt szeretné: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban azokra a szlovákiai magyarokra is vonatkozik, akik magyar állampolgárságot kérnek állandó magyarországi lakhely nélkül. Matovicékhoz Radoslav Procházka, az alkotmányügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke is csatlakozott. Hasonló javaslattal állt elő az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia, Robert Fico pártja is, illetve kész volt támogatni Matovicék javaslatát.

A Híd felrúghatja a koalíciós szerződést

A koalíció ebben a helyzetben aztán úgy döntött, hogy az összes szerdára tervezett szavazást csütörtökre halasztják, ami miatt az ellenzék tiltakozott. Az állampolgársági törvényt módosító indítványt korábban a Kereszténydemokrata Mozgalom sem támogatta. Az ő feltételüket azonban - kettős állampolgárok ne tölthessenek be olyan állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba - a koalíciós képviselők hajlandók támogatni.

A rendkívül indulatos vitában, illetve a kulisszák mögötti tárgyalásokon Bugár Béla, a Híd elnöke meglebegtette: ha nem fogadják el az állampolgársági törvény módosítását, akkor a Híd a jövőben nem fogja tartani magát a koalíciós szerződéshez, és nem szavaz meg automatikusan minden koalíciós javaslatot.