Orbán: Szigorodhat az euróbevezetés

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint alaposan megváltozik az Európai Unió működése, például létrejönnek olyan egyeztetési formák, amelyben nem minden tagállam vesz részt, ilyen lehet például a márciusban összeülő eurózóna-csúcs. A miniszterelnök szerint az eurót meg kell menteni, de ennek az lehet az ára, hogy szigorodnak majd a bevezetés feltételei. Orbán Viktor szerint luxus, hogy van közös pénz, de nincs közös költségvetési politika az Unióban.
Vágólapra másolva!

Az eurózónához való csatlakozás szigorodásáról és a költségvetési politikák összehangolásáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának Európa-estjén elmondott beszédében.

"Formálódik egy nagyon komoly német-francia kezdeményezés, a versenyképességi paktum. Ez mindent meg fog változtatni. Létre fognak jönni olyan egyeztetési formák, amelyekben nem 27-en, hanem 17-en lesznek jelen" - mondta Orbán, utalva arra, hogy a múlt pénteki EU-csúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a jelenleg 17 eurózónabeli ország közötti szoros gazdaságpolitikai koordinációra tett javaslatot, az övezet versenyképességének növelése érdekében.

A 17 eurót használó ország képviselői várhatóan március 13-án, vagyis a 24-25-i uniós csúcstalálkozó előtt bő egy héttel ülnek össze az eurózóna reformjáról egyeztetni. Bár hivatalosan nem születhet döntés az ülésen, az ott kialakuló álláspont vélhetően nem fog elbuknia 27 tagállam egyeztetésén sem.

Az eurózóna gyenge pontjaira a gazdasági válság mutatott rá, amely szerint a - többek között - az euró adta olcsó hitelek miatt eladósodó tagállamokat főként a gazdagabb tagállamok segítsége mentették meg. A német-francia kezdeményezés azonban szigorú költségvetési politikára irányul, amelyet a kemény megszorításokat nyögő tagállamok tompítanának. (A témáról bővebben itt olvashat.)

Közös energiapolitika, közös pénz

"Érdekünk az euró megmentése, mert attól Európa is erősebb lesz" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy új stratégiai szövetség van születőben Európa és Oroszország között, amire fel kell készülni.

A felkészülés fő módja, hogy az unió közös energiapolitikát alkot, létrehozza az észak-déli (energetikai infrastrukturális) kapcsolatokat, és megvédi az eurót, mert a leendő stratégiai szövetségben az euróé lesz a kulcsszerep - hangoztatta az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor szerint annak a tíz EU-tagországnak, amely nem tartozik az euróövezethez, tudomásul kell vennie: az új helyzetben szigorodni fognak a csatlakozás feltételei, nehezebb lesz bekerülni az eurózónába.

"Szinte közös fiskális politika"

Az euróövezeten belüli közös gazdasági kormányzás olyan területeket is érinteni fog, amelyeken ez korábban elképzelhetetlen volt: a kezdeményezések "szinte már egy közös fiskális (költségvetési - a szerk.) politika irányába mutatnak" - mondta Orbán. "Luxusnak" nevezte azt, hogy van közös pénz, de nincs hozzá közös fiskális politika. Szerinte ez olyan csoda, amely csak abban az esetben lehetséges, ha az egész gazdaság száguld - amikor baj van, akkor nem működik.

A magyar EU-elnökségnek mindeközben - tette hozzá a miniszterelnök - végig kell csinálnia azt, amit korábban elhatároztak, vagyis meg kell alkotnia azt a hat uniós irányelvet, amely a 27-ek szintjén lehetővé teszi a közös gazdasági kormányzást. Azt, hogy a 17-ek minden eddiginél szorosabb koordinációját előre vetítő német-francia kezdeményezés miatt nem szabad feladni a 27-ek által kitűzött célokat, azzal a Herman Van Rompuytől kölcsönözött fordulattal támasztotta alá, hogy "a jó ellensége a jobb" - vagyis el kell kerülni azt, hogy a "jobb" ötletek elfeledtessék a jó gondolatokat.

Több, de nem nagyobb Európa

Az Európai Néppárt EP-frakciójának ünnepi estjén felszólalt Joseph Daul, a néppárti frakció elnöke, Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének számító Európai Bizottság elnöke is.

A szónokok többször idézték és értelmezték az est hivatalos jelmondatát, miszerint "A válasz a több Európa" - tehát az a gondolat, hogy az EU előtt tornyosuló kihívásokra akkor adható megfelelő válasz, ha az uniót alkotó nemzetállamok erősítik az európai integrációt.

Daul hangsúlyozta, hogy "több", de nem "nagy" Európára van szükség, Van Rompuy a néppárti értékek melletti hűséges kiállás fontosságát, Barroso pedig azt nyomatékosította, hogy meg kell őrizni, de egyúttal meg is kell reformálni Európa vívmányát, a szociális piacgazdaságot.