A Google síró vezetője tüzeli Egyiptom lankadó tüntetőit

Wael Ghonim, egyiptomi ellenzéki, a Google helyi vezetője
Vágólapra másolva!
Egy tizenkét napig börtönben ülő, majd élő adásban sírva fakadó egyiptomi fiatal adhat új lendületet az afrikai ország tüntetőinek, miután a vezért kereső tömegek új szószólójuknak kezdik tekinteni. Váel Huném, a Google egyik közel-keleti vezetője már a kezdetektől interneten szervezte a több százezres egyiptomi tüntetéseket, most pedig a tévében tért vissza, és akár meg is fordíthatja a lendületüket vesztő forrongások menetét.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg új példaképre találtak az egyiptomi elnök távozását követelő fiatal tüntetők, miután hétfőn egy tévéinterjúban a nyilvánosság elé állt a forrongások egyik eddig ismeretlen szervezője. Váel Huném (Wael Ghonim), a Google internetes cég dubaji maketingigazgatója volt annak a honlapnak az egyik készítője, amely az első egyiptomi tömegtüntetéseket két hete megszervezte. A harmincéves egyiptomi férfit még a forrongások eldurvulása előtt őrizetbe vették, és tizenkét nap vallatás után engedték el.

Huném az elfogása előtti utolsó Twitter-üzenetében a Foreign Policy szerint azt írta, hogy imádkozik Egyiptomért. "Nagyon aggódom, mert úgy tűnik, a kormány holnap háborús bűnöket fog elkövetni az emberek ellen. De mi mind készek vagyunk meghalni" - állt az üzenetben. Aztán, ahogy Kairó utcáin eldurvultak a zavargások, 12 napig semmit nem lehetett hallani róla, mígnem a Google által indított nemzetközi kampány hatására hétfőn este elengedték. "A szabadság áldás, amiért érdemes harcolni" - írta a férfi első szabad üzenetében hétfőn este.

Huném még szabadulása napján megjelent a legnépszerűbb egyiptomi magántévé, a Dream 2 esti beszélgetős műsorában, ahol a helyi és külföldi beszámolók szerint "megindító interjút" adott fogva tartásáról és az általa forradalomnak tartott egyiptomi eseményekről. Azt mondta, fogsága nagy részében bekötött szemmel várt, és bár kínzással fenyegették, végül nem bántották. "Nem én vagyok a hős, én tizenkét napig aludtam" - mondta. "Azok a hősök, akik kint voltak az utcán, akik részt vettek a tüntetéseken, akik feláldozták az életüket, akiket megvertek, letartóztattak és akik veszélynek tették ki magukat".

Az interjú közepén a műsorvezető felvételeket mutatott Váel Hunémnak a tüntetések áldozatairól. A férfi, aki letartóztatása miatt nem ismerhette a részben általa indított forrongás kegyetlen következményeit, a felvételek láttán zokogásban tört ki. Könnyes szemmel közölte, hogy a vérontás a hatóságok hibája, "nem a tüntetés szervezői tehetnek róla, hanem azok, akik ragaszkodnak a hatalmukhoz". Huném ezután könnyes szemmel felállt, és kiment a stúdióból (az interjút itt nézheti meg).

"Nagyon megindított"

A BBC szerint Váel Huném sírós jelenete új lökést adott az egyiptomi tüntetőknek, akik két hét folyamatos tiltakozás után látszólag kezdtek lankadni. A fiatalembert az adás után azonnal hősként kezdték ünnepelni a Facebook közösségi oldalon és a Twitter mikroblog-szolgáltatón is. Megjelenése után kedden ismét százezrek tértek vissza a kairói utcákra, ami a BBC szerint részben neki köszönhető.

"Huném könnyei Hoszni Mubarak elnök híveinek millióit indították meg, milliók változtatták meg a véleményüket miatta" - írta a masrawy.com honlap két órával az interjú után. "Kirobbantak az érzelmei, nagyon, nagyon megindított" - mondta a New York Timesnak egy egyetemi professzor, Ibrahim el-Baravi, aki másnap az interjú hatására lemondott a kormányzó NDP pártban betöltött pozíciójáról, és a két hete tartó forrongások alatt először maga is kilátogatott a kairói Tahrír térre.

Az AP hírügynökségnek egy jómódú családanya mondta azt a téren, hogy Huném beszéde hozta a tüntetők közé. A 33 éves Fifi Sávki három kislányát is magával vitte, hogy meghallgassa a téren kedden felszólaló fiatalt, akiről korábban sose hallott. "Úgy éreztem, mintha ő és az összes fiatal itt a téren, mind a fiam lenne" - mondta az asszony a tv-interjú után.

Nagyon kellett már egy hős
Az egyiptomi ellenzéknek kapóra jött Huném médiaszereplése, a kormány kezében tartott állami média ugyanis hetek óta a tüntetők ellen dolgozik. A hatóságok a független csatornákat is hatalmas nyomás alá helyezték, hogy negatívan vagy egyáltalán ne számoljanak be a tüntetésekről, és az engedelmes sajtó miatt a Mubarak-kormány sok embert sikeresen eltántorított a tüntetőktől. A New York Times szerint sok ellenzéki vezető egyenesen taktikai hibának nevezte, hogy nem sikerült ellensúlyozniuk az állami média nyomását, ebben a harcban azonban hatalmas lökést jelentett a hétfői pityergős interjú.

Vezért kereső tömegek szószólója

A Tahrír téri fiataloknak eddig nem volt igazi vezetőjük, összefogó példaképe. Több külföldi beszámoló szerint is egyre inkább klikkesedtek a tüntetők, és a kormány számára is komoly problémát jelentett, hogy nem volt olyan legitim, elismert vezetőjük, akivel tárgyalni lehetett volna. Most azonban az AP hírügynökség szerint egyik napról a másikra 130 ezer ember csatlakozott egy olyan Facebook-csoporthoz, amely azt hirdeti: "Azt akarom, hogy Váel Huném beszéljen az egyiptomi forradalmárok nevében."

A Google vezetője ezt a szimpátiát nemcsak könnyeivel vívta ki, hanem azzal is, ahogyan a forradalomról és a hatóságokról beszélt. Azt mondta, "ez a forradalom az internet fiataljainak forradalma, amely az egyiptomi fiatalok, majd egész Egyiptom forradalmává vált." Az őt fogva tartó rendőrökről pedig együtt érzően, tisztelettel beszélt, mert úgy érezte, ők is szeretik a hazájukat.

Forrás: REUTERS/Dylan Martinez
Huném kedden a Tahrír téren is megszólalt

"[A rendőrtisztek] teljes bizonyossággal meg voltak győződve róla, hogy külföldiek állnak mögöttünk, és hogy külföldröl irányítanak és pénzelnek minket" - magyarázta a hatóságok fellépését Váel Huném. "De ha én külföldi áruló lennék, otthon maradtam volna az úszómedencés villámban, az [Egyesült Arab] Emirátusokban. Nem vagyunk árulók" - közölte az interjúban. A BBC szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy milyen politikai szerepet vállalna Egyiptomban, erről ugyanis nem beszélt. Kedden azonban már beszédet mondott a Tahrír téren, és közölte: "Nem adjuk fel."

A Google-t is átejtette

Huném elfogása után munkáltatója, a Google ugyan hatalmas kampányt indított, hogy kiszabadítsa, de alkalmazottja politikai szerepét a cég nem kommentálta. Amikor a marketingigazgatót végül elengedték, a cég közleményben üdvözölte munkatársának szabadulását, de az egyiptomi politikai helyzetre nem tért ki.

Huném megköszönte a Google segítségét, majd közölte: "átejtette" cégét, hogy a forrongások előtt hazaengedjék őt Egyiptomba. A Dubajban dolgozó férfi "személyes problémára hivatkozva" kért szabadságot a munkáltatójától. A BBC szerint a Google valószínűleg nem is tudta, hogy a Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős marketingigazgató munkaidőn kívül egy 400 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalt futtat.


Váel Huném sírós tévéinterjúja

A Huném által készített "We are all Khaled Said" (Mi mindannyian Káled Szaídok vagyunk) oldal volt az egyiptomi rendőri erőszak elleni kampány legfontosabb felülete, sok egyiptomi innen értesült a rendőri túlkapásokról. Az oldal Káled Szaidról, egy fiatal alexandriai üzletemberről kapta a nevét, aki rendőrségi őrizetben halt meg tavaly, vélhetően a brutális bántalmazás miatt. Többek között ez az eset, valamint a tunéziai felkelés mintája adta az első szikrákat az Egyiptomban kirobbant forrongásoknak (A tunéziai mintáról és lehetséges továbbterjedéséről itt olvashat részletesen).

(Az egyiptomi forrongásokról szóló összes cikkünket megtalálja itt, az [origo] Kairóból írt helyszíni riportjait pedig összegyűjtve itt olvashatja.)