Kormánypárti képviselők fúrták meg a szlovákok kettős állampolgárságát

Vágólapra másolva!
A kormány hivatalos támogatása ellenére elbukott a szlovák parlamentben az a javaslat, amely újra lehetővé tette volna a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságát. A törvénymódosítást az utolsó pillanatban néhány kormánypárti képviselő ellenzéki támogatással átírta. Ez súlyos koalíciós feszültségekhet is vezethet, a kormányban lévő magyarok ugyanis egyik legfontosabb céljukat buknák el a fordulat miatt: a Híd magyar párt a szavazás után a koalíciós szerződés megsértéséről beszélt, és bojkottot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Elbukott a szlovák parlamentben az a törvénymódosító javaslat, amely a szlovák állampolgársági törvényt átírva ismét lehetővé tette volna a magyar-szlovák kettős állampolgárságot. Miután néhány kormánypárti képviselő ellenzéki támogatással sikeresen megváltoztatta a kormány eredeti javaslatát, a kormány visszavonta az egész javaslatot, és elnapolta a kérdés újraszabályozását.

A parlament csütörtökön késő délelőtt szavazott a törvényjavaslatról. A kettős állampolgárságot engedélyező javaslat mögötti kormánypárti egység néhány lázadó képviselő miatt bomlott meg, akik súlyos koalíciós válságba sodorhatják a szlovák kormányt. A szavazás után a magyar Híd-Most párt, amely szintén tagja a kormánynak, rendkívüli ülést hívott össze, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Szlovákiában még az előző kormány alakította át az állampolgársági törvényt úgy, hogy aki külföldi állampolgárságot vesz fel, az elveszítse a szlovák állampolgárságát. A törvény válasz volt arra a magyar jogszabályra, amely egyszerűsített honosítási eljárást tett lehetővé a határon túli magyaroknak, így megkönnyítve a külföldön élő magyarok szánmára a magyar állampolgárság felvételét. A részben magyar Híd-Most párt részvételével megalakult új szlovák kormány egyik fontos célja volt ennek a törvénynek a felülírása, a célegyenesben azonban a belső kompromisszumok szétestek.

Lázadó képviselők a frakciókban

A kormány módosítási javaslatát három koalíciós párt, az SDKÚ, az SaS és a Híd közösen nyújtotta be. Ez a javaslat - a Híd vezetői szerint - arról szólt, hogy "a továbbiakban ne büntessék szlovák állampolgárságuk elvesztésével azokat a szlovák állampolgárokat, akik más állam állampolgárságáért folyamodnak". Solymos László, a Híd frakcióvezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a koalíció a közös javaslat megfogalmazása során olyan megoldásra törekedett, "amellyel elhárítható, hogy elüldözzék a szlovák állampolgárokat".

A koalíción belül már korábban is jelentkeztek feszültségek a kettős állampolgárság lehetőségének visszaállítása miatt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) például azt akarta elérni, hogy a fegyveres erők tagjai és az államigazgatás titkos és szigorúan titkos információkkal kapcsolatba kerülő tagjai ne lehessenek kettős állampolgárok. Ezt a kitételt a Híd el is fogadta a hétfői egyeztetésen.

Nem sikerült azonban egyezségre jutni az SaS négy képviselőjével, a SaS-frakción belüli Egyszerű Emberek nevű képviselőcsoporttal, amelyet Igor Matovic vezet. Matovic a kormány kompromisszumos javaslatával szemben egy saját verziót dolgozott ki. Eszerint csak azok a szlovák állampolgárok vehetnének fel más állampolgárságot is, akik hosszabb időt töltenek az adott államban, ott tanulnak, dolgoznak vagy vállalkoznak, vagy éppenséggel erős családi kötelékek fűzik őket egy-egy országhoz. Matovicot 3 SaS-os kormánypárti képviselőtársa mellett támogatta egy kereszténydemokrata képviselő, Radoslav Procházka is. Ő közölte: az állampolgárságról szóló javaslat annyira fontos számára, hogy mindenképpen szembefordul a kormánytöbbséggel, és szerinte pártjának frakcióvezetője is tiszteletben tartja az érveit.

A módosító módosítása

Matovic az Új Szó magyar nyelvű szlovákiai napilap szerint a azután nyújtotta be az indítványát, hogy az ellenzéki Smer párt is támogatásáról biztosította. A kormánnyal szembeforduló kormánypárti képviselő mögött az ügyben ellenzéki egység jöt létre, amely kidolgozta, hogyan lehetne megfúrni a kettős állampolgárság visszahozását. A politikus eszerint nem külön törvénymódosító javaslatot készített az állampolgársági törvényhez, hanem a kormány kompromisszumos javaslatát próbálta átírni egy módosító indítvánnyal.

Mivel a 150 fős szlovák parlamentben a kormánykoalíciónak csak 79 képviselője van, Procházka és a 4 különutas SaS-képviselő éppen elég volt ahhoz, hogy a kormány javaslatát az ellenzék segítségével átírják. A csütörtöki szavazáson végül el is fogadták Matovic módosítását. Ezt az ellenzéki támogatással átírt verziót azonban már a kormány nem támogatta, és ezért a beterjesztők az egészet visszavonták. A parlament így végül csak a törvénymódosító javaslat módosításáról szavazott, a visszavonás után azonban az állampolgársági törvényhez nem nyúlt hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a kettős állampolgárság kérdésében nem történt semmi változás, továbbra is az a szabályozás van érvényben, amelyet a korábbi Fico-kormány fogadott el, és amely alapján elvesztik a szlovák állampolgárságukat a más állampolgárságot felvevő emberek. A Híd sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták, hogy azért választotta a kormány ezt a megoldást, mert a javaslat visszavonásával lehetőség van újratárgyalni a témát. Ha nem vonták volna vissza, hanem leszavazták volna saját, az ellenzék által módosított javaslatukat, akkor legalább fél évig nem lehett volna hozzányúlni a témához.

Bojkott a helyzet rendezéséig

"Az állampolgársági törvény módosításáról tartott csütörtöki szavazással megsértették a koalíciós szerződést" - közölte a Híd délutáni rendkívüli ülése után Bugár Béla elnök. Czuczor Nóra, a párt sajtótitkára az [origo]-nak azt mondta, hogy a párt a helyzet tisztázásáig nem fog több törvényt megszavazni a kormánnyal: ez azt jelenti, hogy mostantól nem működnek együtt a többi kormánypárttal, amíg nem találnak megoldást az állampolgársági törvény körüli problémákra. Czuczor szerint a Híd bojkottja nem érinti azokat a folyamatban lévő törvényjavaslatokat, amelyeknek az elfogadása már elkezdődött.

Bugár Béla pártelnök délután felszólította Ivetu Radicová kormányfőt, hogy hívja össze a kormány koalíciós tanácsának rendkívüli ülését. A pártelnök koalíciós partnereit, a KDH-t és a SaS-t arra kérte, hogy tisztázzák azoknak a képviselőiknek a helyzetét, akik a csütörtöki parlamenti ülésen az ellenzékkel szavaztak. A SaS még a délután kizárta frakciójából Matovicot. Az Új Szó szerint Jozef Kollár frakcióvezető azt mondta, hogy a másik három lázadó SaS-képviselő kizárása is szüóba került, de végül úgy döntöttek, hogy ők maradhatnak.

Bugár szerint ez a vég kezdete

A Híd elnöke, Bugár Béla a csütörtöki szavazás előtt az Új Szó szerint azt mondta, hogy az állampolgársági javaslat elkaszálása "a vég kezdete", mert ilyen belső ellenzékkel "nem lehet kormányozni". A pártelnök közölte: ha Matovic és társai nem szavazzák meg a kormánypárti javaslatot, és helyette az ellenzékkel, a Smerrel és a nacionalista SNS-szel fognak össze, akkor a továbbiakban ellenzéki politikusként fognak rájuk tekinteni. A pártelnök közölte: ha a koalíciós pártok nem fogják az egyezségekhez tartani magukat, feleslegesek a hosszú tárgyalások a Koalíciós Tanács ülésein, mert később bármelyik képviselő hivatkozhatna erre a precedensre.

Forrás: MTI/TASR
Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke és Bugár Béla, a szlovákiai Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke

Matovic ugyanakkor az Új Szó szerint közölte, hogy számára az állampolgárság kérdése olyannyira elvi kérdés, hogy kilépne a frakcióból, és függetlenként folytatná, ha elvei ellenében kellene szavaznia. Ennek ellentmond, hogy az Egyszerű Emberek képviselőcsoport épp a törvény jelentéktelenségével indokolta a lépéseit. Matovic azt mondta, hogy a kormány javaslatával való szembefordulás nem sérti meg a koalíciós szerződést, mert "erről csak akkor lenne szó, ha komoly kérdésben voksolnának az ellenzékkel", az állampolgársági törvény módosítása viszont nem számít ilyennek.