Átalakítják a palesztin kormányt

Vágólapra másolva!
"Nagyszabású változásokat" jósolnak a palesztin kormány összetételében a Reuters ramallahi forrásai.
Vágólapra másolva!

A palesztin kabinet tagjai hétfőn benyújtják lemondásukat, amelynek nyomán Szalam Fajjád palesztin miniszterelnök új minisztereket bíz meg, Mamúd Abbász elnök kéréseinek megfelelően - értesült vasárnap a Reuters brit hírügynökség rámalláhi politikai forrásokból.

A változtatásokat már régóta követelte Fajjád és az Abbász vezette Fatah több tagja is, s most a lemondásokhoz Hoszni Mubarak elnök hatalomból való távozása adja a hátteret.

"Nagyszabású változások lesznek a kormány összetételében" - jelentette ki a brit hírügynökség egyik forrása a Palesztin Hatóságban várható személycserék kapcsán. Egy másik, ugyancsak név nélkül idézett forrás szerint Fajjád "azonnal megkezdi az egyeztetéseket a különböző csoportokkal az új kormány összetételéről", s több miniszter elveszti tárcáját.

A palesztin kormányban összesen 24 poszt van, de ezekből jelenleg csak 16 van betöltve. Két tárcavezető korábban lemondott , hat pedig a Gázai övezetben rekedt, ahol a Hamász radikális mozgalom kezében van az irányítás.

Jászer Abed Rabbo, Abbász elnök tanácsadója pénteki sajtóértekezletén jelentette be, hogy még szeptember előtt parlamenti és elnökválasztást rendeznének a palesztin autonóm területeken. Egyes hírügynökségi jelentések szerint szeptember végi időpont is szóba jöhet. A Gázai övezetet uraló Hamász szinte azonnal elutasította a bejelentést. A választásokat egyébként már tavaly meg kellett volna megtartani.