A hadsereg próbálta elzavarni az utolsó tüntetőket a Tahrír térről

Vágólapra másolva!
Erővel próbálta eltávolítani az egyiptomi hadsereg az utolsó tüntetőket a kairói Tahrír térről, ahol még vasárnap reggel is néhány száz ember táborozott. A tüntetők azért maradtak volna, hogy nyomást gyakoroljanak a hadseregre, mivel a tábornokok nem szabtak meg egyértelmű határidőket a hatalom átadására. Az elnöki hatalmat megöröklő katonai tanács Mubarak elnök korábbi kormányát bízta meg az ország átmeneti vezetésével, a tüntetők kemény magja azonban a parlament feloszlatását és egy civil vezetés kinevezését követeli.
Vágólapra másolva!

Egyiptomi katonák próbálták kitessékelni Kairó központjából az utolsó tüntetőket, akik még vasárnap reggel is a Tahrír téren táboroztak - írja a BBC. A tér, amely 18 napig a Mubarak elnök távozását követelő tüntetések központja volt, már az éjjel majdnem teljesen kiürült, de egy kisebb csoport még maradni akart. Őket a Reuters képei szerint láncba rendeződött fegyveresek igyekeztek eltávolítani a térről.

A korábbi tömegtüntetések központi helyszínén reggel komoly feszültség alakult ki, amikor az utolsó ott táborozó tüntetők észrevették, hogy több száz rendőr érkezett a térre. A rendőrök az elmúlt hetekben rendkívül népszerűtlenné váltak, mivel erőszakkal próbálták letörni a tüntetéseket. A rendőroszlop és a tüntetők pár percig farkasszemet néztek egymással, majd - miután a tüntetők megtagadták a távozást - a hatóságok elhagyták a teret.

A térre ezután érkeztek katonák, akik elkezdték a sátrak és barikádok elbontását. A katonai rendőrség vezetője, Mohamed Ibrahim Musztafa Ali közölte: "A mai nap után már nem akarunk tüntetőket látni a téren". Ennek ellenére több száz ember a helyszínen maradt, és azt ígérte, hogy a következő éjszakákat is ott tölti.

Vasárnap reggel arról is érkeztek jelentések, hogy a keményvonalas tüntetők dulakodni kezdtek az őket eltávolítani próbáló katonákkal - írja a BBC. A brit közszolgálati televízió helyszíni munkatársa szerint ugyanakkor a vasárnap reggeli kiürítés "nem volt provokatív". Délután azonban a BBC arról számolt be, hogy a néhány száz tüntető a felsorakozott hadsereggel szemben is megvetette a lábát, és végül a téren maradt. Napközben több ezer új tüntető csatlakozott hozzájuk, így a téren ismét tekintélyes tömeg alakult ki, a hadsereg pedig láthatóan tehetetlen volt velük szemben.

A nemzetközi hírügynökségek jelentése szerint az utolsó tüntetők csak a tér parkosított középső részén táboroznak, így körülöttük már kora reggel megindulhatott a forgalom (erről itt olvashat bővebben). A BBC tudósítója szerint néhány száz ember maradt itt, akik azt mondták, megvárják, amíg a hadsereg részletesen ismerteti a hatalomátadás menetrendjét. A forgalom által bekerített embersziget - mint a tudósító fogalmazott - "olyan volt, mint egy szépen megépített tengerparti homokvár, amelyet lassan elmos a dagály".

Békés átmenetet ígérnek a tábornokok

A hadsereg szombaton televíziós közleményben tett ígéretet arra, hogy Hoszni Mubarak elnök lemondása után biztosítani fogja a hatalom visszajuttatását az emberekhez. Az elnök egyelőre a hadsereg vezetőinek legfelső tanácsát bízta meg az ország ügyeinek intézésével, ami ellentétes az alkotmánnyal: a katonai hatalomátvétel azonban a tábornokok ígérete szerint csak átmeneti.

A fegyveres erők hangsúlyozták, hogy "elkötelezettek egy demokratikus, polgári átalakulás érdekében", majd hozzátették, hogy az ország nemzetközi kötelezettségeit és békeszerződéseit sem akarják felrúgni. A Guardian szerint ugyanakkor a Mubarak elnököt megbuktató tüntetések szervezőinek szúrja a szemét, hogy a hadsereg szinte teljes hatalmat kapott a politikai átalakulás levezényléséhez. A legtöbb keményvonalas tüntetőt az aggasztja, hogy a tábornokok semmilyen határidőt nem állapítottak meg a további intézkedésekhez és a hatalom átadásához.

A tüntetőknek nem tetszik a hadsereg menetrendje

A hadsereg egyelőre a jelenlegi kormányt kérte fel arra, hogy vezesse tovább az országot, amíg meg nem alakul az új kormány. A tüntetők legeltökéltebb vezetői ezzel nem értenek egyet: ők a kormány azonnali távozását és egy átmeneti civil kormányzat felállítását követelik. Az utolsó Tahrír tériek egy tanácsot hoztak létre, amely a hadsereg felé megfogalmazta a követeléseiket, és amely a jövőben tüntetéseket hirdetne vagy állítana le, hogy nyomás alatt tarthassa a tábornokokat.

Forrás: Reuters/Dylan Martinez
Az utolsó tüntetőket is kiteszik a térről

A tanács első kommünikéjében azt kéri, hogy azonnal oszlassák fel Mubarak kabinetjét, és függesszék fel az egyiptomi parlament működését is, hiszen azt egy elcsalt választás után iktatták be. A tüntetők a kormány helyére egy olyan átmeneti bizottságot állítanának, amelybe négy civil és egy katonai tisztviselőt lehet delegálni. A bizottság készítené elő az új választásokat, amelyeket 9 hónapon belül kellene megtartani, és szintén az 5 fős testület felügyelné az új egyiptomi alkotmány megalkotását - írja a Guardian.

A lap szerint ugyanakkor a tüntetők még nem kaptak választ a hadseregtől a követeléseikre. A hadsereggel kapcsolatos aggodalmaikat erősítheti az is, hogy a Tahrír tér kiürítése ellenére az éjszakai kijárási tilalom érvényben marad Egyiptomban: Mohszer el-Fangari tábornok szombaton a televízióban annyit ígért, hogy a tilalom "néhány órával megrövidül".

Visszatérés a normális kerékvágásba

A szombati katonai közlemény szerint a jelenlegi kormánytisztviselők és regionális kormányzók "gondviselőként" dolgoznak tovább, hogy biztosítsák a "békés átmenetet" egy szabad és demokratikus rendszerbe, amellyel választott civil hatalom veheti át az ország irányítását. Később azt is bejelentették, hogy Husszein Tantavi hadügyminiszter találkozott Ahmed Safik miniszterelnökkel és más vezető tisztviselőkkel, hogy megbeszéljék, hogyan térhet vissza az élet a normális kerékvágásba.

Forrás: Reuters/Dylan Martinez
Mindenkinek mennie kell

A normalizálódás egyik fontos feladata, hogy a tüntetőkkel korábban többször erőszakos összetűzésbe keveredő rendőröknek mielőbb vissza kell térniük az utcákra: erről a hadügyminiszter a BBC szerint a belügyminiszterrel is tárgyalt szombaton.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ellene folyó tüntetések és zavargások 18. napján mondott le. Az elnök lemondását alelnöke, Omár Szulejmán jelentette be, Mubarak utoljára csütörtök este mondott beszédet, amikor még kitartott elnöki címe mellett. A távozó elnök szemtanúk szerint a Vörös-tenger partján található Sarm es-Sejk-i villájába vonult vissza, csütörtök óta nem adott hírt magáról.

(Az elnök lemondásáról a róla szóló portréban bővebben is olvashat, a pénteki és szombati eseményeket percről percre követő tudósításunkat pedig itt találja. Az egyiptomi forrongásokról szóló összes cikket itt gyűjtöttük össze.)