Humanitárius válsághelyzetet okozott a menekülthullám Olaszországban

Vágólapra másolva!
Humanitárius válsághelyzetet hirdettek az olasz hatóságok a tunéziai bevándorlók rohama miatt. Az elmúlt négy nap alatt több mint négyezer illegális észak-afrikai bevándorló ért partot Lampedusa szigetén, és folyamatosan érkeznek az emberek.
Vágólapra másolva!

Egyre több illegális bevándorló érkezik Olaszországba, négy nap alatt több mint négyezer észak-afrikai menekült érte el az olasz partokat. Ezért az olasz hatóságok humanitárius válsághelyeztet hirdettek. Ez megteremti a lehetőséget annak, hogy a polgárvédelem és a rendkívüli kormánybiztossá előlépett lampedusai polgármester, Dino De Rubeis operatív intézkedéseket hozzon a bevándorlók áradatának megfelelő kezelésére.

Szombat estére már csaknem nyolcszáz illegális bevándorlót vittek hajóval, illetve katonai repülőgéppel Lampedusából a Bariban létesített befogadó központba. De már a bari repülőtéren lévő központ is megtelt, a 900 helyen már 1200 bevándorló zsúfolódott össze.
Az észak-afrikai bevándorlók főként kisebb halászbárkákon próbálnak Olaszországba jutni, és a parti őrség tartóztatja fel és kíséri a lampedusai kikötőkbe ezeket a lélekvesztőket. A szigeten lévő befogadó központban szombat este még csaknem ezer bevándorló várt arra, hogy átszállítsák Szicíliába.

A decemberben kezdődött tunéziai forradalom óta Lampedusa szigetének megnövekedett menekülthullámmal kell szembenéznie, ami nemcsak a helyi, hanem a római hatóságokat is aggasztja. Roberto Maroni olasz belügyminiszter még pénteken arról beszélt, hogy fennáll egy valódi humanitárius válság veszélye. A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a tunéziai és az egyiptomi válság hatalmas tömegvándorlást indíthat el Olaszország felé. Maroni szerint az Európai Unió segítségére is szükség lesz a probléma megoldásában, ezért pénteken azt kérte az uniós igazságügyi és belügyminiszterektől, hogy a következő ülésükön tárgyaljanak az észak-afrikai válságról és annak várható hatásairól a bevándorlásra és Európa biztonságára.