Kairó korábbi vezetők számláit zároltatná

Vágólapra másolva!
A korábbi egyiptomi vezetés néhány vezetőjének bankszámláit szeretné zároltatni az egyiptomi kormány, de az nem derült ki, hogy kikét. Kérték a zárolást az Európai Uniótól, Nagy-Britanniától és Svájctól is.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminiszter szerint az egyiptomi kormány arra kérte Nagy-Britanniát, hogy zárolja a korábbi vezetéshez tartozó néhány politikus számláit, William Hague azonban nem kívánta közölni, hogy kiknek a számláiról van szó.

"A kérdés ügyében természetesen együttműködünk másokkal. Ha bebizonyosodik, hogy állami pénzeket illegálisan vagy nem a céljára használtak fel, határozottan és azonnal lépni fogunk" - mondta, miután leszögezte, hogy Nagy-Britannia európai uniós és más nemzetközi partnerekkel együtt kíván lépni.

Brüsszeli források szerint Egyiptom az Európai Unióhoz is fordult a zárolás kérésével. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter szerint a "Mubarak-számlák" esetleges befagyasztása szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Az Independent pedig azt írta, hogy Svájctól is kérték a zárolást.

A brit külügyminisztérium vezetője arra is kitért, hogy Nagy-Britannia nem kívánja befolyásolni, hogy ki vezesse Egyiptomot. Hozzátette viszont, hogy az afrikai ország érdeke is, hogy egy széles támogatottságú kormány jöjjön létre.

William Hague kitért arra is, hogy kockázatot lát a közel-keleti békefolyamat megvalósulásában, mivel szerinte egyes kormányok "rossz következtetést" vonhatnak le az egyiptomi eseményekből, és emiatt visszafoghatják az erőfeszítéseiket az izraeli-palesztin béke megteremtésére.