Mégsem kerül kisebbségbe a szlovák kormány

Vágólapra másolva!
Megőrizte parlamenti többségét a négypárti szlovák kormánykoalíció. A Szabadság és Szolidaritás három parlamenti képviselője szerdán bejelentette, hogy mégsem lépnek ki a frakcióból.
Vágólapra másolva!

A 150 tagú szlovák parlamentben a négypárti kormánykoalíciónak 77 képviselője van, ezért, ha beváltotta volna fenyegetését az Egyszerű Emberek három parlamenti képviselője és kilépett volna a kormánykoalícióból, akkor a szlovák kormány kisebbségbe került volna a parlamentben. A maradásról a képviselők szerdán adtak tájékoztatást, amikor bejelentették, hogy továbbra is támogatják az Iveta Radicová vezette kormányt.

Az Egyszerű Emberek vezetője, a korábban a Szabadság és Szolidaritás frakcióból, a kettős állampolgárságról szóló törvény kapcsán az ellenzékkel való szavazás miatt kizárt Igor Matovic, három társa vezetőjük kizárása miatt fontolgatta a kilépést.

A szlovák kettős állampolgárságról szóló törvényt úgy akarták megváltoztatni, hogy a jövőben ne veszítse el a szlovák állampolgárságát, aki más ország állampolgárságát is felveszi. Ezt a szabályt még az előző, Robert Fico által vezetett kormány hozta válaszul arra a magyar törvényre, amely lehetővé tette az egyszerűsített honosítási eljárást a határon túli magyaroknak.

Igor Matovic azonban az ellenzékkel, Robert Fico Smerjével és Jan Slota SNS-ével összefogva megváltoztatta a kormánypárti indítványt. A kormány így a Híd képviselőinek javaslatára visszavonta terveit, mert azok módosítva a Híd számára már nem voltak megfelelők. A Híd úgy vélte, hogy ha a módosított törvényt elfogadták volna, akkor azzal vélhetően több kormánypárti frakció is elégedett lenne, és többé nem lett volna politikai akarat, hogy a magyarok számára megfelelően rendezzék a kérdést.

A 150 tagú parlamentben a koalíciónak eredetileg 79 képviselője volt. Matovicot kizárták az SaS frakcióból, míg egy kereszténydemokrata képviselő - Andrej Durkovsky - önként hagyta el frakcióját, így csökkent a koalíciós képviselők száma 77-re.