Végtelen tankoszlop és sikoltva menekülő tüntetők Bahreinben - videó

Bahrein, Manama, eltávolították a tüntetőket a Gyöngy-emlékmű körüli térről, sérültek egy manamai kórházban
Vágólapra másolva!
Brutálisan szétverte a rendőrség csütörtök hajnalban a Bahrein fővárosában gyülekező tüntetők táborát. A könnygázzal, gumibotokkal és gumilövedékekkel végrehajtott támadásról egyre több videofelvétel kerül fel az internetre, amelyeken tűzijátékként aláhulló gránátzápor és könnygázfelhőbe borult mellékutcákon menekülő tüntetők láthatóak. Egy délelőtti felvételen hatalmas tankoszlop látszik, amely az egyik sztrádán a fővárosba érkezett.
Vágólapra másolva!

Csütörtök hajnalban brutális rendőri erőszakba torkollt a hétfő óta tartó tüntetéssorozat a legkisebb arab országban, Bahreinben. A rendőrök könnygázzal és gumibotokkal verték szét a tüntetők táborát, akikre hajnali háromkor, figyelmeztetés nélkül rontottak rá. Az összecsapásban legalább négyen meghaltak és közel háromszázan megsebesültek (a rendőrök támadásáról itt olvashat bővebben).

A Perzsa-öböl apró szigetcsoportján fekvő, alig több mint egymillió lakosú ország fővárosában kedd óta állandó tábort ütöttek a kormányellenes tüntetők az egyiptomi Tahrír tér mintájára. A tüntetők a manámai Gyöngy téren a miniszterelnök lemondásáért, új alkotmányért, jobb életkörülményekért, és a síita többség hátrányos megkülönböztetése ellen emelték fel a hangjukat (a tüntetések okairól, hátteréről és első napjairól itt olvashat részletesen).

A tüntetést egy videofelvétel szerint akkor kezdte feloszlatni a rendőrség, amikor a tömeg épp éjszakai imára gyülekezett. A szertartás közben teljesen váratlanul elkezdenek fénylő gránátok hullani az égből, majd a káoszban könnygázfelhő ereszkedett a térre.


Imádkozás közben nyitnak tüzet a tüntetőkre csütörtök hajnalban

Egy másik felvételen egy szomszédos ház ablakából látszik, ahogy a bevonuló rohamrendőrök tűzijáték-szerűen szórják a könnygázt a tüntetőkre. Az emberek előbb sétálva, majd futva menekülnek a mellékutcák felé.


Folyamatos fegyverropogás a Gyöngy téren

A sérülteket még csütörtök délelőtt is folyamatosan szállították Manáma központi kórházába, de arról is érkeztek jelentések, hogy a városban tankok állják útját a mentőautóknak. Az alábbi felvételen a kórházban eltakart arcú asszonyok panaszkodnak a rendőri brutalitásról, majd az látszik, hogy a kórház előtt hatalmas tömegek fogadják a mentőkkel hozott sérülteket. A dühös tömeg azt skandálja, hogy mindenről Hamad bin Issza al-Kalifa bahreini király tehet.


Kiabáló asszonyok és dühös tömeg a kórháznál

A hadsereget már hajnalban kivezényelték Manáma utcáira, de egy reggeli videón látszik, hogy hatalmas erőket vontak be a fővárosba kívülről is. A felvételen egy végeláthatatlan tankoszlop érkezik az autópályán a korábbi békés tüntetések központjának számító Gyöngy körforgalom felé.


Tankoszlop vonul be Manámába

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Libanonról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.