Elhalasztotta az Európai Parlament a szavazást a médiatörvényről

Vágólapra másolva!
Csak két hét múlva döntenek az Európai Parlament képviselői arról, hogy mikor szavaznak a médiatörvényre vonatkozó határozatról. A halasztást a szocialista és a liberális frakció kérte az elnökök konferenciájának délelőtti ülésén, mivel szerintük a kormány és az Európai Bizottság szerdai megállapodása a jogszabály-módosításról merőben új helyzetet teremtett.
Vágólapra másolva!

Mégsem szavaz az Európai Parlament csütörtökön a médiatörvényt bíráló határozattervezetről, szocialista és liberális kérésre ugyanis az EP házbizottságának megfelelő elnökök konferenciája után a plenáris ülés is úgy döntött, leveszi a dokumentumot a csütörtöki ülés napirendjéről. A voksolás új időpontjáról két hét múlva döntenek a frakcióvezetők.

Négy EP-frakció, a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal hétfő este megállapodott egy kompromisszumos szövegben, amely a médiatörvény azonnali módosítására kéri a kormányt, emellett követeli, hogy a kabinet állítsa vissza a médiairányítás függetlenségét, és szüntesse meg a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó szabályozást. A képviselők a határozattervezetben azt is kérik, hogy a magyar hatóságok vonják vissza a törvényt, ha arról bebizonyosodik, hogy sérti az Európai Unió alapszerződéseinek vagy az Alapjogi Chartának a betűjét, illetve szellemiségét.

A négy képviselőcsoport már azt nagy sikerként értékelte, hogy sikerült egy közös határozati javaslatot készíteni, az álláspontok ugyanis nagyban különböztek egymástól, szerda délutánra viszont új helyzet állt elő. Az Európai Bizottság délben, néhány órával a médiatörvényről szóló strasbourgi vita előtt Brüsszelben bejelentette, hogy a testület megállapodott a kormánnyal a jogszabály módosításának részleteiről, és a kormány minden kifogásolt pontot megváltoztat Brüsszel útmutatásai szerint.

A közös határozat ezzel lényegében idejétmúlttá és okafogyottá vált, így a szocialista frakció a szerda késő esti ülésén úgy döntött, hogy a szavazás elhalasztását fogja kérni. Csatlakoztak hozzájuk a határozati javaslatot ugyancsak jegyző liberálisok is - közölte a BruxInfo.