Az áldozatok temetésén folytatódik a kormányellenes tiltakozás Bahreinben

Bahrein, Manama, eltávolították a tüntetőket a Gyöngy-emlékmű körüli térről, tankok a belvárosban
Vágólapra másolva!
Ezrek gyűltek össze pénteken Bahreinben azokon a temetéseken, amelyeken a csütörtöki tüntetések szétverésekor elhunyt áldozatoktól búcsúztak. A gyászolók kormányellenes jelszavakat skandálnak és utcai összecsapásokra készülnek. A legkisebb arab országban katonaság verte szét a kormány távozását követelő tüntetést.
Vágólapra másolva!

Több ezer ember jelent meg a csütörtöki tüntetések halálos áldozatainak temetésén Bahreinben pénteken. A gyászolók kormányellenes szlogeneket kántáltak, sokan azt kiáltozták, hogy készek meghalni a változásért - jelentette a BBC. A péntek reggeli temetéseken két férfitől búcsúztak egy síita városrészben a főváros közelében. A gyászolók a BBC szerint már nem csak a kormányfő, hanem a király távozását is követelik, és utcai összecsapásokra készülnek.

A csütörtöki kormányellenes tüntetéseket erőszakkal oszlatták fel a bahreini biztonsági erők az ország fővárosának, Manamának a főterén. Az akcióban négy ember életét vesztette, és több százan megsérültek. Azóta tankok és katonák állomásoznak a város főbb csomópontjaiban, és a hatóságok megtiltottak mindennemű gyülekezést a közterületen. Ennek ellenére a BBC szerint pénteken kormánypárti tüntetést is tartanak.

A Perzsa-öböl apró szigetcsoportján fekvő, alig több mint egymillió lakosú ország fővárosában kedd óta állandó tábort ütöttek a kormányellenes tüntetők az egyiptomi Tahrír tér mintájára. A tüntetők a manámai Gyöngy téren a miniszterelnök lemondásáért, új alkotmányért, jobb életkörülményekért, és a síita többség hátrányos megkülönböztetése ellen emelték fel a hangjukat (a tüntetések okairól, hátteréről és első napjairól itt olvashat részletesen).

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.

Forrás: EPA

A tüntetések és az elmúlt napok erőszakos eseményei miatt veszélybe került a Forma 1 Bahreini Nagydíja is, a Forma 1 vezetője csütörtökön jelentette be, hogy törölhetik a futamot a versenynaptárból. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.