Börtönből szökött rabok gyújtogatnak Líbiában

Vágólapra másolva!
Számos fogoly szökött meg a kelet-líbiai Bengázi börtönéből pénteken egy börtönlázadást követően, a kiszabadult foglyok több hivatali épületet is felgyújtottak.
Vágólapra másolva!

Rabok szöktek meg a kelet-líbiai Bengázi városában található börtönből. A kiszabadult foglyok több hivatali épületet is felgyújtottak a városban. A foglyok egy nappal az után törtek ki a börtönből, hogy Líbia második legnagyobb városát rendszerellenes tüntetések rázták meg. A biztonsági erők az éjjel éles lőszerrel lőttek a tüntetők közé, és több embert megöltek.

Az amerikai Human Right Watch (emberjogi figyelő) szervezet szerint legalább 24 ember halt meg péntekig a kormányellenes tüntetéseken Líbiában, az AFP 45 halottról számolt be. Ezenfelül sok sérültről is érkezett hír. A BBC tudósítója szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy jóval nagyobb is lehet a halálos áldozatok száma. Pontos adatokat nem lehet kapni, mivel a külföldi hírügynökségek nem dolgozhatnak szabadon Líbiában.

A kemény állami ellenőrzés miatt Líbiában ritkaságnak számító tüntetés öt városra terjed ki a BBC szerint, viszont ezek között nincs ott a főváros, Tripoli. Több ezer tüntető vonult azonban utcára Bengáziban, Líbia második legnagyobb városában a "harag napján", amelyet csütörtökre hirdettek meg a szervezők.