Légvédelmi ütegekkel lőnek a bahreini tüntetőkre

Bahrein, Manama, tüntetés
Vágólapra másolva!
Légvédelmi ütegekkel is lőttek a bahreini katonák az ország fővárosában tüntetőkre pénteken. Az előző nap lelőtt tiltakozók temetéseiről érkező tömeg vissza akar térni a manamai Gyöngy térre, de a katonák könnygázzal és éles lőszerekkel lőnek rájuk, a CNN szerint négy ember életét vesztette. A tüntetők haragja a kormány mellett már az uralkodó felé fordult.
Vágólapra másolva!

Könnygázzal és nehézfegyverekkel lőtte a rendőrség a tüntetőket Bahrein fővárosában - írta a Guardian az AP jelentésre hivatkozva. A tüntetők a kormány tiltása ellenére vissza akarnak térni a manamai Gyöngy térre, amely a kormányellenes tüntetés szimbolikus helyszíne. A tüntetők téren kialakított békés táborát csütörtökre virradóra verték szét a biztonsági erők, az akcióban legalább öt ember életét vesztette, és 230-an megsebesültek.

Az AP szerint pénteken légvédelmi elhárító ütegekkel lőttek a tüntetők feje fölé a katonák, hogy visszakényszerítsék őket a tértől 200 méterre felállított kordonok mögé. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió azt jelentette, hogy a tüntetőknek sikerült visszatérni a térre, ott leültek, de a katonák újra közéjük lőttek.

Kórházi jelentések szerint eddig 20 ember sérült az összetűzésekben, köztük többen súlyosan. "Segítségre van szükségünk. Munkatársaink nem győzik a munkát. Az emberek fejére lőnek, nem a lábukra. Kiloccsantják az agyukat" - jelentette az al-Dzazírának a manamai Szalmaníja kórház egyik orvosa, aki szerint a kórház tele van sebesültekkel. A CNN azt jelentette, hogy a pénteki összetűzésekben négy ember vesztette életét.

Pénteken több ezren gyűltek össze az előző napi akcióban elesett tüntetők temetésein.Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint több tízezres tömeg vonult fel a főváros körüli síita negyedekben megtartott szertartásokon, amelyek résztvevői az eddigi kormányellenes jelszavak mellett már a bahreini uralkodó távozását is követelni kezdték, és mártírínak nyilvánították az elesetteket.

"A rezsim miatt eltört bennem valami... mindenkiben, aki itt összegyűlt eltört valami" - idézte az AP az egyik áldozat testvérét. "Eddig csak a miniszterelnök távozását követeltük, de most már azt akarjuk, hogy az egész uralkodói család menjen" - idézte az AP.

A nap folyamán tartottak egy kormánypárti tüntetést is. A bahreini zászlókat lobogtató kormánypártiak drága autókkal és terepjárókkal vonultak fel nagy dudaszó közepette.

A Perzsa-öböl apró szigetcsoportján fekvő, alig több mint egymillió lakosú ország fővárosában kedd óta állandó tábort ütöttek a kormányellenes tüntetők az egyiptomi Tahrír tér mintájára. A tüntetők a manámai Gyöngy téren a miniszterelnök lemondásáért, új alkotmányért, jobb életkörülményekért, és a síita többség hátrányos megkülönböztetése ellen emelték fel a hangjukat (a tüntetések okairól, hátteréről és első napjairól itt olvashat részletesen).

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.