A fővárosra is átterjedtek a kormányellenes tüntetések Líbiában

Vágólapra másolva!
Már Tripoli utcáin is masíroznak a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen tüntetők. A BBC szerint városszerte hallani a tiltakozásokat szétoszlató biztonsági erők fegyvereinek ropogását. A líbiai forrongásoknak állítólag már több száz áldozata van, Bengáziban az al-Dzsazíra katari hírtévé szerint a katonák közül is többen átálltak a Kadhafi távozását követelő tüntetőkhöz. Kadhafi fia vasárnap televíziós beszédben igyekezett csillapítani a kedélyeket.
Vágólapra másolva!

Televíziós beszéddel igyekezett csillapítani az indulatokat Szaif al-Iszlam al-Kadhafi, Moammer Kadhafi líbiai vezető fia vasárnap. Azt mondta, történtek hibák, és a katonaság túlreagálta a tüntetéseket, de egyúttal azzal vádolta az ellenzéket, hogy az ország szétszakítására törekszik. Azt állította, hogy a katonák azért nyitottak tüzet, mert nem volt tapasztalatuk a civil zavargások kezelésében.

Elismerte, hogy néhány ember életét vesztette, de azzal vádolta a zavargásokról beszámoló külföldi sajtót, hogy eltúlozzák az erőszakos cselekményeket, a sok halálos áldozatról szóló beszámolókat pedig légből kapottnak nevezte. Azt állította, hogy külföldön élő ellenzékiek próbálnak egy egyiptomihoz hasonló Facebook-forradalmat gerjeszteni. "A biztonsági erők ezt megelőzték, és letartóztattak néhány résztvevőt. Néhányan meghaltak, és a rendőrség elleni erőszak elszabadult... Ez történt Bengáziban" - idézte a BBC.

Szaif al-Iszlam al-Kadhafi szerint félő, hogy polgárháború tör ki, ami - mivel sok a fegyver az országban - százezrek halálával járhat. Azt állította, hogy Bengáziban iszákosok és gonosztevők furikáznak a tankokkal, és a zavargók be vannak lőve kábítószerrel.

Összecsapások Tripoliban is

Eközben a líbiai fővárosra, Tripolira is átterjedtek a kormányellenes tüntetések - jelentette a BBC. A brit közszolgálati csatorna internetes híroldala szerint Tripoli-szerte hallani a fegyverropogást, szemtanúk szerint a rendfenntartó erők könnygázt és éles lőszert is bevetnek a tüntetések feloszlatása során. Meg nem erősített jelentések szerint a központi Zöld téren összecsaptak a Moammer Kadhafi mellett, illetve az ellene tüntető csoportok.

Vasárnap négy helyszínen voltak tiltakozások a fővárosban. Volt olyan városrész, ahol szinte teljesen elborította az utcákat a könnygáz. A BBC szerint ez az első alkalom, hogy Tripolira is átterjedtek a tüntetések, ami jelentős csapás az országot 42 éve vezető Kadhafi számára, aki mindent megtesz, hogy megfékezze az eddig elsősorban Líbia keleti felében tapasztalható kormányellenes tüntetéseket.

Líbia keleti részének több városából érkezett jelentés komoly tüntetésekről, és az erre adott brutális hatósági válaszokról. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 173 ember vesztette életét a megmozdulások hét eleji kezdete óta. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint csak Bengáziban 200 ember vesztette életét. Az arab tévé helyiek beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy a városban a katonaság egy része is átállt a tüntetők oldalára. Többen számoltak be mészárlásról, a Reuters szerint csak vasárnap délután 50 ember vesztette életét a városban.

Eközben az Arab Ligához delegált líbiai állandó képvisele, Abdel Moneim al-Honi bejelentette lemondását a posztjáról, tiltakozásképpen a tüntetők elleni erőszak és megtorlás miatt. A líbiai diplomata vasárnap Kairóban jelentette be döntését. Azt mondta, szombat óta már nincs kapcsolata állomáshelyével, és a lemondási szándékáról értesítette a líbiai külügyminisztériumot. A kairói székhelyű szervezet jelezte: nem tájékoztatták a líbiai diplomata döntéséről.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak hatására kezdtek tüntetni a hét elején, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 42 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.