Kadhafi fia szerint Líbiában leszámolnak a zendülőkkel

Vágólapra másolva!
A polgárháború szélére sodródott, és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került Líbia - véli Szaif al-Iszlam Kadhafi. A líbiai vezető, Moammer Kadhafi második legidősebb fia szerint a hadsereg az apja mögött áll, győzni fognak és leszámolnak a zendülőkkel. Az ifjabb Kadhafi bejelentette azt is, hogy hétfőn összehívják a parlamentet, hogy a reformokról egyeztessenek.
Vágólapra másolva!

Líbia egységének lerombolását és egy iszlamista köztársaság létrehozását célul kitűző elemek provokáltak ki azokat az erőszakos cselekményeket, amelyek sok líbiai városban történtek - jelentette ki televíziós beszédében hétfőre virradóra Szaif al-Iszlam Kadhafi. A líbiai vezető fia utalt arra is, hogy Bengáziban és más kelet-líbiai városokban a felkelők hozzájutottak a hadsereg fegyvereihez, és több tízezren áramlanak Tripoli felé.

Szaif al-Iszlam Kadhafi ugyanakkor hangoztatta, hogy a hadsereg Moammer Kadhafi mögött áll, és ő irányítja a csatát Tripoliban. "Győzni fogunk, leszámolunk a zendülőkkel" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a hadseregnek most különösen jelentős szerepe van a biztonság megteremtésében, mert Líbia egysége és stabilitása a tét.

Kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát a külföldi média eltúlozta. Szaif al-Iszlam Kadhafi többször is 84 halálos áldozatot emlegetett. Időközben a Human Rights Watch emberjogvédő szervezet már 233-ra tette a líbiai erőszakcselekményekben meghalt emberek számát.

Elismerte ugyanakkor, hogy a hadsereg és a rendőrség követett el hibákat. Nem voltak felkészülve arra, hogy feldühödött emberekkel szálljanak szembe. "Líbia válaszúthoz érkezett: vagy megegyezünk még ma a reformokról, vagy nem 84 halálos áldozatot, hanem több ezer embert fogunk siratni, és egész Líbiában patakokban folyik majd a vér" - mondta az ifjabbik Kadhafi.

Televíziós beszédében bejelentette: hétfőn összehívják az Általános Népi Kongresszust, vagyis a parlamentet. Az ülésen reformok megvalósításáról, valamint egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozásáról lesz szó.

A 37 éves Szaif al-Iszlam Kadhafiról sokan azt tartják, hogy ő az egyetlen személyiség, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban. Mintegy 40 perces beszéde után - az AFP francia hírügynökség egyik tudósítójának jelentése szerint - Tripoli központjából és más városnegyedekből is heves lövöldözés zaja hallatszott.