Összeégett holttesteket találtak egy marokkói tüntetés után

Vágólapra másolva!
Öt összeégett holttestet találtak egy el-hoszeimai bankban, Marokkóban a kormányellenes tüntetések után vasárnap. Egyelőre nem tudni, mi okozta a halálukat, az eddigi marokkói megmozdulások a belügyminiszter szerint békések voltak.
Vágólapra másolva!

Több helyen is a király hatalmának csökkentéséért tüntettek Marokkóban vasárnap, az egyik északi városban, el-Hoszeimában pedig öt összeégett holttestet találtak egy bankban - közölte a marokkói belügyminiszter hétfőn a BBC honlapjának értesülései szerint. Taib Cherkaoui szerint a marokkói tüntetések eddig békések voltak, de vandalizmusra és fosztogatásra többször is akadt példa. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az öt ember halálát.

A BBC szakértői emlékeztettek, hogy Marokkóban, a forrongó arab világ többi országával ellentétben, sikeres gazdaság és demokratikusan választott parlament van, korábban a kormány a tüntetésekre is engedélyt adott, és megígérte, hogy megduplázza az étkezési utalványok értékét.

Az egyik szakértő szerint a látszólag nyugodt felszín mögött Marokkó is hasonló problémákkal küzd, mint a többi arab ország. A népesség nagy része fiatal, akik általában szegények és munkanélküliek. Az ország jómódú és szegény részének életszínvonala között nagy szakadék tátong, és a parlamenti választások hitelessége is megkérdőjelezhető. Az ország királya, VI. Mohammed 1999 óta tölti be a tisztséget, családja 350 éve vezeti Marokkót.