Vágólapra másolva!
Nincs magyar áldozata az új-zélandi földrengésnek a Külügyminisztérium szerint. A természeti katasztrófában legkevesebb 65 ember halt meg. Sokan az épületek romjai alatt rekedtek.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan mentik a romok alól a túlélőket Új-Zélandon, ahol helyi idő szerint nem sokkal délután egy óra előtt 6,3-es erősségű földrengés volt. John Key miniszterelnök szerint a természeti katasztrófának legkevesebb hatvanöt halálos áldozata van.

A Külügyminisztérium szóvivője szerint nincs magyar állampolgár az áldozatok között. Pataki Eszter a Független Hírügynökségnek nyilatkozott, azt viszont nem tudta megmondani, hány magyar volt a földrengés sújtotta térségben, mivel nincs bejelentési kötelezettségük az oda utazóknak.

A legnagyobb károkat a Déli-szigeten lévő Christchurch városában okozta a földmozgás, a rengés epicentruma ugyanis a várostól tíz kilométerre délkeletre, öt kilométer mélyen volt. A 350 ezer lakosú település polgármestere szerint még hat helyen több mint százan lehetnek a romok alatt a városban. Bob Parker szerint elképzelhető az is, hogy ennél is több ember van az összedőlt házak alatt.

Délután mentőhelikopterekkel vették fel az épületek tetején rekedt túlélőket, van, ahol daruval próbálják lehozni azokat, akik a tetőkre menekültek. A földrengés miatt ugyanis a többemeletes épületek liftjei és lépcsői használhatatlanná váltak.

Szeizmológusok szerint a mostani földrengés - bár kisebb erejű volt, mint a tavaly szeptemberi - azért volt sokkal pusztítóbb, mert epicentruma jóval közelebb volt Christchurch központjához és a föld felszínéhez is. A szeptember 4-ei földrengésben százezer épület sérült meg, de halálos áldozat akkor nem volt.

Forrás: AFP/Logan McMillan

Chirstchurch belvárosa romba dőlt - Galériánkért kattintson a képre!