A földi paradicsomtól a hasiskirályságig - Mit kell tudni a forrongó arab országokról?

2011.02.24. 20:49Szíria - ahol besült a harag napja
Főváros: Damaszkusz
A Szíriáról szóló legfrissebb cikkeinket itt találja.
Az arab világ forrongásáról szóló összes cikkünket itt gyűjtöttük össze.

Mi volt itt régen?
Szíria a Földközi-tenger keleti partján, Törökország, Irak, Jordánia és Izrael között terül el egy termékeny síkságokkal, magas hegyvonulatokkal és száraz sivatagokkal tarkított területen. Fővárosa egykor egy arab birodalom központja volt, majd az oszmán törökök provinciájává, később francia gyarmattá vált, függetlenségét 1946-ban nyerte el. A független Szíria első évtizedeit politikai bizonytalanság uralta, 1958 és 1961 között Egyiptommal egyesülve létrehozta az Egyesült Arab Köztársaságot, de az uniónak egy katonai puccs véget vetett. A bizonytalanság közepette egy alavita vallású pánarab párt újabb puccsal átvette a hatalmat, és megszilárdította tekintélyelvű uralmát.

Kik laknak itt, és mit csinálnak?
A két magyarországnyi területen nagyon kevert a népesség, a 22 millió lakos között kurdok, örmények, asszírok, keresztények, drúzok, alaviták és szunnita arabok is élnek. (A drúz és alavita vallás az iszlám síita ágának egy-egy irányzata.) A szunnita többségű országban egy alavita elit uralkodik, amely az utóbbi években visszafogott gazdasági reformokba kezdett, 2009-ben megnyitotta a damaszkuszi tőzsdét, de a CIA World Factbook szerint továbbra is kemény kézzel irányítja a gazdaságot.

Mért fontos ez?
Szíria stabilitása kifejezetten fontos Magyarország számára, mivel a Mol magyar olajtársaság jelentős kitermelést folytat az országban. A HVG adatai szerint a Mol napi kőolaj- és gázkitermelésének 12 százaléka származik innen, az országban a magyar cég naponta több mint 4000 hordó olajat termel.

Mért érdekes ez?
A síita vezetésű Szíria a Hamász szélsőséges iszlám szervezet fő támogatója és Izrael egyik legelszántabb ellenfele a Közel-Keleten. Az országot az utóbbi években az a vád érte, hogy támogatja az iraki lázadókat, és az ENSZ fegyverembargója ellenére felfegyverzi a Hezbollah libanoni milíciáit. Az ország több olyan csoportot is támogat, amelyek izraeli célpontok ellen hajtanak végre támadásokat, és segíti a Gázai-övezetben hatalmon lévő Hamász-kormányt.

Forrás: AFP
Bassár el-Aszád elnököt senki nem szánta politikusnak

Ki a főnök?
Szíria elnöke Bassár el-Aszád, aki eredetileg orvosnak tanult Nagy-Britanniában, és a BBC szerint csak azért lett belőle államfő, mert a bátyja autóbalesetben életét vesztette. Apja 1970 óta vezette kemény kézzel Szíriát, neki pedig hat év alatt át kellett nyergelnie az orvosi pályáról a politikába, hogy apja 2000-ben bekövetkezett halála után elnök lehessen. El-Asszáf elnöksége első éveiben elengedte a politikai foglyokat, és nagyobb szabadságot adott a médiának, a hadsereg és az uralkodó párt azonban hatalmát féltve végül visszájára fordította az általa kezdett reformokat.

Mi a baj?
Az interneten szerveződő tüntetők azt állítják, hogy nem Bassár el-Aszád ellen van kifogásuk, tisztelik az elnököt, de elutasítják "az autoriter országvezetési stílust, a korrupciót és a vagyon nem igazságos elosztását". Szíriában 1963 óta van érvényben a rendkívüli állapotot elrendelő törvény, amely diktatórikus visszaélésekre ad lehetőséget - a rendszer belső ellenfeleit rutinszerűen bebörtönzik. Az ország olajkészletei kimerülőben vannak, magas a munkanélküliség, és egyre apadnak a vízkészletek is.

Mi történt eddig?
Szíriában az internetes közösségi oldalakon február 4-re hirdették meg a "harag napját", de a kormányellenes tüntetésen a France24 hírtelevízió szerint senki nem jelent meg az utcákon, a demonstráció meghiúsult. A tévének az országban legolvasottabb internetes újság, az All4Syria főszerkesztője, Ajman Abdel Núr reformista kormánypárti politikus azt mondta, hogy a szírek nincsenek hozzászokva a Facebookon szervezett tüntetésekhez, ráadásul az ellenzéki csoportok is megosztottak voltak, és nem is hagytak elég időt a szervezésre. Az All4Syria szerint február 18-án újabb, néhány száz fős tüntetés volt Damaszkuszban, ahol azért tiltakoztak, mert a rendőrség brutálisan megvert egy fiatalembert.

További országokért kattintson a térképre!