Egyre kevesebb területet ural Kadhafi

Líbia, kormányellenes tüntetések, Moammer Kadhafi líbiai vezető képét tartja a kezében egy kormánypárti ellentüntető
Vágólapra másolva!
Szűkül a Moammer Kadhafi líbiai vezető kontrollja alatti terület az észak-afrikai országban - írja a BBC. A halottak számát senki sem tudja megmondani, a külföldiek pedig folyamatosan menekülnek Líbiából.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint a líbiai fővárost, Tripolit Moammer Kadhafi katonái tankokkal őrzik. Az interneten terjedő videók szerint az államfő katonái megtámadták a délnyugati az-Závija városát, amelyet korábban a kormányellenes felkelők elfoglaltak - írja a BBC, amely szerint ugyanakkor egyre szűkül az a terület, amelyet a Kadhafihoz hű erők tartanak ellenőrzésük alatt. Bengázi városában a helyiek fegyverekért állnak sorban a hadseregnél és a rendőrségnél, hogy később csatlakozzanak a "Tripoliért folytatott csatához".

A halottak számáról különböző adatok terjednek, a Human Rights Watch szerint közel háromszázan vesztették életüket eddig, a Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség szerint azonban már legalább hétszáz ember halt meg. Egy Bengáziban dolgozó francia doktor azt mondta, hogy legalább kétezren haltak meg, amikor Kadhafi vadászgépekkel és rakétákkal lőtte a kormányellenes erőket.

Közben külföldiek ezrei próbálják elhagyni Líbiát a kikötőkön, repülőtereken keresztül. Az Egyesült Államok, Kína és több európai ország is repülőket, hajókat küldött állampolgárai kimenekítésére. Egy brit állampolgár azt mondta, hogy a tripoli repülőtér zsúfolásig megtelt emberekkel, nincs mit enni, nincs lehetőség tisztálkodásra. Kadhafi fia szerdán az állami televízióban azt mondta, hogy minden a normális rendben folyik.