Líbiai éhínségtől és menekülthullámtól tart az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Már eddig is több tízezez ember menekült el Líbiából, de az ENSZ főtitkára szerint sokan csapdába kerültek. A múlt héten kezdődött zavargások éhezéssel és menekültáradattal fenyegetnek, ezért Ban Ki Mun a Biztonsági Tanács fellépését kérte.
Vágólapra másolva!

"Határozott fellépésre" szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) a líbiai helyzet miatt Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára. Ban a BT New York-i ülésén arról beszélt, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimje sorozatosan megsérti az emberi jogokat, és a múlt héten kezdődött véres zavargásoknak már ezernél is több áldozata van.

A főtitkár figyelmeztetett, hogy az események éhezést és növekvő menekültáradatot okozhatnak. A világszervezet adatai szerint eddig 22 ezer ember menekült Tunéziába, 15 ezren Egyiptomba. "Sokkal többen vannak, akik csapdába estek, és nem tudják elhagyni az országot" - mondta Ban, aki fontosnak nevezte, hogy a szomszédos országok nyitva tartsák határaikat a menekültek előtt.

Ban arról is beszélt, hogy Líbiát súlyos élelmezési válság fenyegeti. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) jelzése szerint várhatóan jelentősen romlik a helyzet, az élelmiszerellátást az összeomlás fenyegeti, mivel nem érkezik import az országba, az erőszakos események pedig az elosztást nehezítik.