Elhunyt az első iszlamista török kormányfő

2011.02.27. 13:58

Életének 85. évében egy ankarai kórházban elhunyt Necmettin Erbakan. A politikus 1996-1997-ben töltötte be a kormányfői tisztet.

Elhunyt Necmettin Erbakan, a volt török kormányfő halálát pártja elnökhelyettese jelentette be vasárnap egy török televízióban. Erbakan volt az első iszlamista kormányfő Törökországban a BBC honlapja szerint. Erbakan 1996-1997-ben töltötte be a kormányfői tisztet. A hatalomból a hadsereg űzte el, mert túlságosan iszlamista politikát folytatott, ami szálka volt a világi eszméket előtérbe helyező fegyveres erők szemében.

Lemondása után, 1998-ban törvényen kívül helyezték pártját, a Jólét Pártját (Refah). Ebből a politikai formációból fejlődött ki előbb az Erény Pártja, amelyből pedig a jelenleg hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan kormányfő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nőtt ki. Erbakan egykor Erdogan mentora volt, de később a jelenlegi kormányfő szakított iszlamista múltjával.

Erbakant 2002-ben 2 év négy hónapi börtönbüntetésre ítélték, mert engedélyével nagy összegű pártvagyont sikkasztottak el. Egészségi állapotára tekintettel azonban nem zárták börtönbe, hanem a kiszabott büntetést házi őrizetben kellett letöltenie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK