Lemondott a tunéziai ideiglenes kormány vezetője

Vágólapra másolva!
Televíziós beszédében lemondott a tunéziai ideiglenes kormány vezetője, Mohamed Gannúsi. A politikus távozása volt a tüntetők egyik fő követelése, a beszéd előtti tuniszi összetűzésekben legalább hárman meghaltak. A tunéziai államfő néhány órával később kinevezte Gannúsi utódját.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról a tunéziai ideiglenes kormány vezetője. Mohamed Gannúsi az állami televízióban jelentette be lemondását vasárnap délután. Gannúsi távozása volt a tuniszi tüntetők első számú követelése, úgy vélték, hogy túl közel állt az előző, a tiltakozások által megbuktatott kormányhoz. A tunéziai államfő később Bedzsi Kaid esz-Szebszi korábbi államminisztert nevezte ki az ország új kormányfőjévé.

Tunéziában szombaton este három ember meghalt, amikor több száz tüntető összecsapott a biztonsági erőkkel. A rendőrök könnygázt és gumibotot is bevetettek a demonstrálók ellen, a küzdelem órákig tartott - közölte a BBC tudósítója. Álarcos civilek és rendőrök még a tömeg szétoszlatása után is üldöztek kisebb tüntetői csoportokat.

Tunéziában tavaly decemberben robbant ki az arab világot megmozdító kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek eredményeként 23 évig tartó uralma után elmenekült az országból Zine El Abidine Ben Ali elnök. Az átmeneti kormány élére az a Mohamed Gannúsi került, aki már 1999 óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. A kabinetben sok egykori miniszter is helyet kapott. Az utca nyomására a kormányfő január 27-én kabinetjéből menesztette a volt államfő több bizalmasát is, egy hónappal később ő is távozott. A tunéziai ideiglenes kormány pénteken este jelentette be, hogy legkésőbb július közepéig választásokat tartanak az országban.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html