A szlovák kormány csökkentené a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt

Vágólapra másolva!
Két törvénymódosítást fogadott el a szlovák parlament. Az egyik a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentését írná elő, a másik a sajtóban közölt cikkekben érintettek válaszadási jogát korlátozná.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány jóváhagyta, hogy a mostani húszról tizenöt százalékra csökkentsék a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt a hivatalos ügyintézésben. Ez azt jelenti, hogy a kisebbséghez tartozó lakosság arányának el kell érnie a tizenöt százalékot ahhoz, hogy az adott nyelvet használhassák hivatalos helyeken. A jogszabály-módosításról a parlamenté a végső döntés. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom már jelezte, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel.

A szlovák kormány elfogadta a médiatörvény módosítását is. Ez megszüntetné a köztisztviselők, pártvezetők és pártok válaszadási jogát a velük kapcsolatos sajtóanyagokkal kapcsolatban. Ezt még szintén jóvá kell hagynia a parlamentnek ahhoz, hogy hatályba léphessen. Ehhez viszont megvan a többsége a kormánykoalíciónak.