A pápa szerint nem a zsidók felelnek Jézus haláláért

2011.03.03. 10:28

XVI. Benedek szerdán megjelent könyvében arról ír, hogy nem a zsidóság, hanem a vallás arisztokratái felelnek Jézus haláláért - írja a Daily Telegraph.

Nem a zsidóságot tartja felelősnek Jézus haláláért XVI. Benedek pápa szerdán megjelent könyve szerint - írja a Daily Telegraph. Az egyházfő szerint, amikor János evangéliumában arról ír, hogy a "zsidók" felelnek Jézus haláláért, az alatt nem a népcsoportot, hanem a vallást vezető arisztokratákat érti, akiket felháborított, hogy Jézus a zsidók királyának nevezte magát, megsértve ezzel a zsidó törvényeket. A katolikus egyházfő most megjelent könyve a 2007-ben napvilágot látott Názáreti Jézus című munkájának második része.

"János a zsidó kifejezést, nem a modern ember által belehalható rasszista értelemben használta, és nem is Izrael népére értette. János maga is zsidó volt, akárcsak Jézus, és Jézus összes követője. A kezdetekben a keresztény közösséget kizárólag zsidók alkották. János evangéliumában, amikor arról van szó, hogy a zsidók felelnek Jézus haláláért a zsidó szó alatt egyértelműen nem a népcsoportot, hanem a vallás vezetőit kell érteni" - írja a pápa.

Bár a Vatikán már öt évtizede ezt hirdeti - a II. vatikáni zsinat 1965-ben visszavonta az egyház "istengyilkossági" vádját a zsidó nép egészével szemben -, zsidó tudósok szerdán jelentős fejleménynek mondták a német születésű pápa érvelését, amely szerintük segíthet az antiszemitizmus elleni küzdelemben.