Fellebbezett a kiadatása ellen a WikiLeaks alapítója

Vágólapra másolva!
Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója fellebbezést nyújtott be a londoni bíróság múlt heti döntése ellen, amely szerint ki kell adni őt a svéd hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Negyven napja van a londoni bíróságnak arra, hogy határozzon Julian Assange fellebbezéséről. A bíróság egy hete első fokon úgy döntött, hogy a WikiLeaks portál alapítója kiadható Svédországnak. A 39 éves ausztrál állampolgárt - akinek portálja hozzávetőleges becslés szerint 250 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg - a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe december elején Nagy-Britanniában.

Assange ellen, aki tavaly Svédországban élt egy ideig, két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás vádjával. Az ausztrál tagadja a vádakat, és szerinte politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás. Assange óvadék ellenében házi őrizetben várja fellebbezése elbírálását. Londontól 200 kilométerre, egy támogatójának kelet-angliai kúriájában húzta meg magát.

A BBC korábban arról számolt be, hogy ha Assange-et kiadják Svédországnak, akkor az Egyesült Államok is kérheti a kiadatását. Védője akkor úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben fennáll a veszélye, hogy a guantánamói fogolytáborba is elszállíthatják, vagy akár halálra ítélik. Maga Assange is beszélt korábban arról, hogy szerinte egy amerikai börtönben megölnék őt.

Az Assange által alapított internetes portál több tízezer bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyt juttatott el sajtóorgánumokhoz (erről bővebben itt olvashat).