Európai szinten megfogalmazott követelményekre van szükség a médiaszabadság védelmében, és az Európai Parlamentnek (EP) tevékeny szerepet kell vállalnia ennek előmozdításában - hangzott el több szocialista EP-képviselő részéről is Brüsszelben egy vitában.

Az Európai Parlament szocialista frakciója szervezte azt a vitát, amelyen több résztvevő is megfogalmazta, hogy európai szintű szabályozásra van szükség a média területén. A rendezvényen Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy az EU új tagállamai közt alig találni olyan, valódi közszolgálati műsorszórót, amely nem áll politikai ellenőrzés alatt. A vitában elhangzott beszámolók azonban aggodalmaknak adtak hangot nem csupán a média romániai, bulgáriai, valamint magyarországi helyzetét illetően, hanem az olaszországi és a franciaországi helyzettel kapcsolatban is.

Ioana Avadani a romániai Független Újságírás Központjának igazgatója bírálta az Európai Bizottságot, amiért az csupán az audiovizuális médiairányelv előírásaival szembesítette Magyarországot, az uniós alapértékekkel szerinte nem. Így az EU által Magyarországnak küldött üzenet nyomán ők sem tudnak hatékonyan érvelni a román kormány médiapolitikájával szemben - mondta.

Roberto Natale, az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI) elnöke főként a médiatulajdonlás koncentrációjáról, illetve a politikával való összefonódásáról beszélt, és felhívta a figyelmet arra, hogy e hónap végén hatályát veszti az ilyen koncentrációnak valamelyes gátat szabó törvény, így Silvio Berlusconi miniszterelnök akár tovább gyarapíthatja saját médiabirodalmát.

Horváth Gábor, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese a magyar médiatörvényről azt mondta, hogy szerinte a törvényben a módosítások ellenére sok elfogadhatatlan pont maradt. A főszerkesztő-helyettes ezért egyetértett azokkal, akik szerint európai szinten kell megfogalmazni a médiaszabadság minimál követelményeit.

A médiatörvényt decemberben fogadta el a parlament. A törvényt ért támadásokról és a kormány védekezéséről itt olvashat.