Tinédzserek és pocakos öregek is beszállnak a Kadhafi elleni háborúba

Líbia, líbiai konfliktus, felkelők kiképzése, Bengázi
Vágólapra másolva!
Iskolaudvarokon felhúzott kiképzőtáborokban készül a líbiai felkelőkből verbuvált önkéntes hadsereg a Moammer Kadhafi líbiai elnök elleni polgárháborús ütközetekre. A lázadók seregébe walkmant hallgató, Che Guevara-sapkás tinédzserek és mankóval járó pocakos öregek is jelentkeztek, a kormányerőktől megtisztított területek egy részén pedig mindenkinek fegyvert osztanak az elfoglalt katonai raktárakból. A lázadók között azonban némi fejetlenség uralkodik, és bár sokan Tripoli ostromára készülnek, még a tisztek sem tudják, hogy ki adja majd a parancsot az indulásra.
Vágólapra másolva!

Önkéntes hadsereg toborzásába kezdett a napokban a líbiai ellenzék, hogy meg tudja védeni az ellenőrzése alá vont keleti országrészt a Moammer Kadhafi elnökhöz hű csapatok ellentámadásaitól, és később offenzívát indíthasson a főváros, Tripoli bevételére - derül ki több külföldi lap helyszíni jelentéséből. A Reutersra hivatkozva a Háárec című izraeli lap azt írja, hogy naponta százak indulnak felfegyverkezve a Kadhafi által ellenőrzött Tripoli felé a sivatagon keresztül, de a többség az ellenzék által megszállt Bengáziban készül a polgárháborúra.

A tüntetők oldalára állt katonatisztek arra biztatják a Tripoli felszabadítását tervező líbiai fiatalokat, hogy legyenek türelmesek, és a Bengáziban felállított kiképzőtáborokban készüljenek fel az összecsapásra. A városi iskolákban és kiégett laktanyákban felállított katonai táborokban az utcáról érkező önkéntesekből próbálnak ütőképes harcoló alakulatokat képezni néhány nap alatt: "Mindent megadunk [a jelentkező önkénteseknek], amire szükségük van: kiképezzük őket támadásra és védekezésre is" - mondta a lapnak egy, a felkelőket segítő ezredes, Marai Lojeli.

A Time magazin szerint az elmúlt napokban líbiai férfiak nagy csoportjai özönlöttek Bengázi katonai táboraiba és bázisaira, hogy önkéntesnek jelentkezzenek a Kadhafi elleni harchoz. A város különböző pontjain található központok előtt tinédzserek és nyugdíjaskorhoz közelítő férfiak is sorakoztak, hogy felcsapjanak a "csőcselékhadseregbe": a lap tudósítója olyan öreget is látott, aki mankóval érkezett a toborzásra. Miután az önkéntesek felírták nevüket és vércsoportjukat, már mehettek is gyakorlatozni: a tisztek menetelni tanították őket, majd kalasnyikovokkal és légvédelmi ágyúkkal tartottak lőgyakorlatokat.

Egy Bengázi központjában található iskolában, ahol mintegy 200 ember gyakorlatozott, walkmant hallgató kapucnis fiatalok és szakállas, lógó hasú öregek együtt skandálták a vezényszavakat: "Allah hatalmas! Líbia szabad!" Az iskola udvarán férfiak vörös betűkkel festették fel az ott parkoló kamionokra, hogy "Líbia fiatalságának hadserege".

Nem elég a hivatásos katona

A lázadók kiképzése láthatóan sürgető feladat Kelet-Líbiában, mivel a Kadhafihoz hű csapatok a hét eleje óta egyre sűrűbben támadják a lázadók által ellenőrzött városokat. A felkelők hétfőn Tripolitól keletre és nyugatra is sikeresen verték vissza a kormánypárti csapatok támadását, de a napokban egyre sűrűbbé váltak a légicsapások a lázadók állásai ellen. A kormányerők szerdán minden korábbinál nagyobb offenzívát indítottak Ajdabíjánál és Brega városánál, ahol a helyi repteret is bombázta a légierő. A Telegraph szerint a Braga melletti homokdűnék között kemény harcok voltak, ahol ágyúkkal és kézifegyverekkel lőtték egymást az önkéntes katonák és Kadhafi elit alakulatai. Bár a támadást visszaverték, a bombázás csütörtökön újraindult, és a felkelők újabb offenzívára számítanak.

A Time magazin szerint Bengáziban már kedd este légvédelmi ágyúkat szállító furgonok robogtak át a városon, jelezve, hogy az előző éjszaka hallható lövések nem csupán győzelmi ünnep hangjai voltak. Bengázi kiképzőtáboraiban nagy hangsúlyt fektetnek a légvédelmi fegyverek használatának oktatására: kedden a Time magazin szerint az egyik bázison több tucat önkéntes lődözött a levegőbe az ágyúkkal, így készülve a légi támadásokra.

Mennyi fegyverük van?
A líbiai felkelők több fegyverraktárat is elfoglaltak, rakétaindítóik, légvédelmi ágyúik és tankjaik is vannak, de nem lehet tudni, hogy mire elég a fegyverzetük. A Time magazin szerint a tábornokok egyszerre beszélnek arról, hogy több fegyverre lenne szükségük, és arról, hogy elég fegyverük van. A külföldi tudósítók az ország keleti részén olyan fegyverraktárakat is láttak, amelyeket teljesen kirámoltak már, de olyat is, amelyet katonák őriztek, és plafonig meg voltak rakva lőszerrel, gránátokkal és rakétákkal.


"Önkéntesek védik a repteret, mert eddig semmilyen védelem nem volt" - mondta a lapnak egy gyakorlatozó katona, Jusszef Szád. A fiatalok kézifegyverekkel is gyakoroltak, hogy meg tudják védeni magukat is, miközben a reptéren a légvédelmi ágyúk tisztítására használt benzin szaga töltötte meg a levegőt. A Reuters szintén látott légvédelmi gyakorlatot végző önkénteseket: egy Bengázi központjában található iskola udvarán Che Guevara-sapkás és sálakba burkolózó fiatalok tanulták egy tiszttől, hogyan kell minél gyorsabban betölteni az ágyúba a nagy kaliberű lőszert.

Az elmúlt napok légicsapásai fegyverraktárakat, olajvezetékeket és olajmezőket is értek a lázadók kezén lévő területeken, ezért a felkelő tábornokok azt mondják, hogy kiküldték a légvédelmi ágyúkat a létesítmények védelmére. "Ezek az ágyúk nem engedik alacsonyra ereszkedni a támadó gépeket" - mondta az egyik kiképzőtiszt a Time magazinnak. Hétfőn két bombázót kergettek el a reptérről tüzet nyitó légvédelmi ütegek, de véletlenül egy mentőakciót végző francia gépet is tűz alá vettek, amelyik szintén kénytelen volt visszafordulni.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrej Stenyin
Gránátvetővel és légvédelmi ágyúval kísérletező civilek

Az a tudósításokból nem egyértelmű, hogy ha az ország keleti felén a reguláris hadsereg szinte minden katonája a felkelők oldalára állt, akkor mért kell önkéntes amatőrökre bízni az olyan stratégiai pontok védelmét is, mint a repterek. Valószínű azonban, hogy azért fontosak a frissen toborzott fiatalok, mert a líbiai reguláris hadsereg elenyésző a Kadhafit támogató elit alakulatokhoz és zsoldosokhoz képest. A lázadó katonatisztek szerint az ország vezetőjének brigádjai már régóta kisajátították a modernebb fegyvernemeket, a reguláris hadsereg pedig lepusztult. Korábban egy Európában élő egykori líbiai tábornok is úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi hagyta teljesen lezülleni a hadsereget, mert nem bízott saját tábornokaiban, és inkább fizetett zsoldosokra támaszkodva épített ki egy hozzá hű fegyveres erőt.

Gyerekek kezébe kerül a puska

A teljesen zöldfülű fiatalok felfegyverzése ugyanakkor komoly kockázatot is rejt: Bengázi felszabadított rádióadójának műsorában egyre több aggódó betelefonáló panaszkodik arról, hogy a fegyverek gyerekek kezébe kerülnek. A felkelést irányító, Bengázi bíróságán berendezkedő forradalmi katonai tanács ugyan azt ígérte, hogy nem jut puska katonai kiképzés nélkül a fiatalokhoz, a Reuters tapasztalatai szerint azonban egyre több településen fegyverezték fel a civil lakosságot is az elhagyott katonai raktárakból.

Dzsabija katonai bázisán, Bengázitól 150 kilométerre délre a katonák azt állították, hogy a város fiataljainak már kiosztottak több mint ezer könnyű fegyvert. "Igen, minden fiatal forradalmárnak, aki idejön, fegyvert adunk. Mindenre készek vagyunk" - mondta a Reutersnek a raktárat őrző egyik katona, Khálid al-Obejdi. Egy másik fegyverraktárban, Haweia településen egy katona azt állította, hogy a 15 éven felüli fiúkat is megtanították a fegyverhasználatra, mert egy esetleges kormánypárti támadás esetén kemény ellenállást kell kifejteniük. "Van egy hadseregünk, és készek vagyunk házról házra harcolni, ha kell. Minden családnak van már fegyvere" - mondta a katona.

A lakosság felfegyverzése viszont még nem hoz létre hatékonyan irányítható hadsereget, és a Háárec szerint megnehezíti a lázadó katonatisztek dolgát. Ebben a helyzetben ugyanis fegyelmezetlen milíciák születhetnek szerte az országban, akik nem tartoznak egységes katonai irányítás alá, és így nem vethetők be egy nagy lázadó offenzívában sem. A helyzet ráadásul tovább növeli az USA aggodalmát, hogy Líbia egy, a szomáliaihoz hasonló káoszba zuhan, és az al-Kaida fészkévé válik.

Forrás: AFP/Marco Longari
Egyenruhába bújnak a fiatalok

Támadni vagy védekezni?

A Time magazin szerint a kiképzés lendületét nem töri meg a káosz: a felkelőket irányító katonai bizottság a lapnak azt állította, hogy már több mint 5000 önkéntest toboroztak a lázadó seregbe. A felkelőket kiképző tábornokok azonban ellentmondásosan beszélnek arról, hogy mi a végső céljuk: a legtöbb önkéntes Tripoli bevételére készül, de a tisztek hűtik a kedélyeket.

"Természetesen mindannyian Tripoliba akarunk menni" - mondta a Reuters tudósítójának Asraf Ali Dzsaffar, egy 41 éves őrnagy. "De ezeket az embereket előbb egységekbe kell osztani, és fel kell készíteni, hogy megvédjék Bengázit. Ha erre már képesek vagyunk, mehetünk Tripoliba."

Egy korábbi katona, a köztisztviselőként újra fegyveresnek álló Hakim Abdullah Hasszán szerint akkor indulnak, amikor Bengáziban a lázadók vezetői parancsot adnak rá. Azt viszont nem tudni, hogy pontosan kitől érkezik majd a parancs. A bengázi kiképzőtisztek a Time magazinnak azt mondták, hogy a bengázi bíróság épületében székelő katonai tanácsa adja a parancsokat. "A tanács feje Abdel Fatah Júnisz, Kadhafi korábbi belügyminisztere, aki a tüntetők oldalára állt" - állította egy százados, de a segédje egyből rácáfolt. "Hát, akkor nem tudom, ki" - mondta végül a tiszt a lapnak.

Nemzetközi segítség?
A lázadók, akik korábban határozottan elutasították egy nemzetközi katonai beavatkozás lehetőségét, a hét eleji légi csapások után meggondolták magukat. A felkelés vezetői arra kérték az ENSZ-t, hogy mérjen légi csapásokat Kadhafi zsoldosaira, ez a kérés azonban eddig válasz nélkül maradt. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte, hogy a szervezet nem akar beavatkozni Líbiában, de "minden lehetőségre felkészül". Közben az USA hadihajókat csoportosít a Földközi-tengeren Líbia közelébe.