Líbiai kapcsolatai miatt mondott le egy brit egyetem vezetője

Vágólapra másolva!
Távozik posztjáról egy tekintélyes londoni közgazdasági egyetem igazgatója, mert az intézmény javaslatára pénzt fogadott el kutatásra Kadhafi líbiai elnök legidősebb fiának alapítványától.
Vágólapra másolva!

A London School of Economics már a múlt héten bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot Szaif al-Iszlam Kadhafival, a líbiai elnök második legidősebb fiával. Így leállítja azt az Észak-Afrikával foglalkozó kutatási programot is, amelyet a Kadhafi-fiú alapítványának adományából indított be, továbbá megszünteti egy líbiai funkcionáriusok képzését célzó programját is.

Most Howard Davies, az egyetem igazgatója bejelentette, hogy lemond a posztjáról. A BBC szerint azzal indokolta a döntését, hogy ártott az egyetem tekintélyének azzal, hogy javaslatára háromszázezer fontos felajánlást fogadott el az intézmény a líbiai elnök legidősebb fiának alapítványától 2009-ben. Davies korábban Tony Blair volt brit miniszterelnök gazdasági megbízottja volt Líbiában, és egyeteme 2007-ben 50 ezer dollárt kapott Tripolitól szakatanácsadásért.

Kadhafi líbiai elnök második legidősebb fia, Szaif al-Iszlam a London School of Economics-on tanult, ott védte meg a doktori disszertációját is. Felmerült a gyanú, hogy forrásmegjelölés nélkül emelt át részleteket a dolgozatába. Néhány diák követelte a Kadhafi-fiú egyetemi címeinek visszavonását, az intézmény pedig a minap vizsgálatot indított a plágiumügyben. Kedden délelőtt plágiumbotránya miatt mondott le a német külügyminiszter.

A líbiai zavargásokról szóló összes cikkünket itt olvashatja.