Vádlója szerint csak trükköznek a Putyin-palota eladásával

Vágólapra másolva!
Ugyan egy orosz milliárdos 350 millió dollárért megvette a "Putyin-palotának" nevezett luxusvillát, az ügyet leleplező üzletember szerint ezzel csak palástolni próbálják a szerinte 1 milliárdot érő ingatlan körüli botrányt.
Vágólapra másolva!

Szergej Kolesznyikov üzletember azt állította, hogy csak a tények leplezését szolgálja, hogy Alekszandr Ponomarenko orosz milliárdos megvásárolta a Putyin-palotaként ismert villát.

Kolesznyikov volt az, aki korábban Dmitrij Medvegyev államfőhöz intézett nyílt levélben tette közzé, hogy a miniszterelnök számára kereken egymilliárd dollárért, közpénzből épült villa a Fekete-tenger partján, s ezzel kirobbantotta a botrányt. Kolesznyikov szerint Putyin az egyik alapítója a szövetkezetnek, amely a szálloda-komplexumnak nevezett létesítmény építésébe kezdett.

Alekszandr Ponomarenko orosz milliárdos 350 millió dollárért vásárolta meg azt a fekete-tengeri luxusvillát, amely híresztelések szerint Vlagyimir Putyin kormányfőnek épült, "Putyin-palotaként" is ismert.

Ponomarenko a Novorosszijszki Kereskedelmi Kikötő volt résztulajdonosa, amelynek gazdái - köztük a Putyin közeli barátjaként ismert Arkagyij Rotenberg - tavaly összesen kétmilliárd dollárt kerestek csak a kikötővel.

A komplexum Ponomarenko elmondása szerint két cég megvásárlásával került a tulajdonába, s 67 hektáron, összesen 26 ezer négyzetméternyi épületet terveznek rá felhúzni. Emellett az egyik megvett cég összesen 160 hektárnyi üdülőterületet bérel ugyanott. A hosszabb ideje álló építkezés végeredményének lesz majd 350 millió dollár az értéke, ebből kiindulva állapították meg az árat - mondta a Kommerszant című lapnak.

Forrás: ruleaks.net
Kattintson a képre a "Putyin-palotát" bemutató galéria eléréséhez!

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a Kommerszantnak azt mondta: Putyinnak nem volt és nincs köze az építkezéshez, de aki botrány idején vásárol, és kész építményt ad el, az jól szokott járni.

Ponomarenko a Kommerszantnak arról beszélt, hogy még nem tudja, mit csinál a komplexummal, esetleg átadja egy alapítványnak. Kolesznyikov ezzel szemben állítja: nem létezik a világon olyan szanatórium, ahol legfeljebb 20 vendég helyezhető el, fenntartása havi több millió, esetleg több tízmillió dollárba kerül, és még helikopter-leszállóhelyekkel és önálló energiaellátással is rendelkezik. Emellett Kolesznyikov szerint a teljes környező infrastruktúra állami pénzen épült.

A Vedomosztyi című lap pénteken azt írta, hogy az orosz oligarchák nem egyszer segítették ki a tisztségviselőket nehéz helyzetekben. Erre számos példát hozott fel, majd megállapította: az oligarchák nyilván előnyöket remélnek az ilyesmitől, de reményeik hiúak, mert a végső árat önkényesen határozzák majd meg. "A társadalom viszont jó alappal gondolhatja, hogy a vagyonokat csak névlegesen birtokolják, s a valóságos tulajdonosok rejtélyes alakok, akiknek első szavára százmillió dollárokat költenek el" - írta a lap.