FT: Kadhafi még mindig dollármilliókat keres az olajjal

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az olajkitermelés csökkent Líbiában, az elmúlt két hétben még így is több százmillió dollár folyt be a Kadhafi-rezsim kasszájába az olajexportból - írja a Financial Times. Közben szombaton heves harcok folytak a kulcsfontosságú líbiai városért, az-Závijáért.
Vágólapra másolva!

A Financial Times olajipari szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a Kadhafi-rezsim még mindig több százmillió dollár bevételhez jut az olajexportból. Az iparági szakértő szerint Líbia napi 570 000 hordó olajat exportált februárban a zavargások kezdetekor, ami március elejére napi 400 000 hordóra csökkent. Ez folyó áron az elmúlt két hétben 770 millió dollárt jelenthetett Líbiának.

A szakértő szerint az olajból befolyó pénz továbbra is eljut a líbiai központi bankba, így akár közvetlenül Kadhafi befolyása alá is kerülhet. A brit üzleti lap szerint több cég, jó hírnevét féltve, már abbahagyta a kereskedést Líbiával, azonban kínai és indiai cégek továbbra is veszik a líbiai olajat.

Kemény csata dúl a kulcsfontosságú líbiai városért

Heves harcok folytak szombaton a líbiai az-Závijánál, a Tripolitól mintegy 50 kilométerre található városnál. A felkelők egyelőre visszaverték Kadhafi híveit, akik megkísérelték visszavenni a város feletti uralmat - írja a BBC. A kormánypárti erőket heves harcok során kiszorították a városközpontból szombat reggel, azonban a nap folyamán Kadhafi hívei újraszervezték erőiket.

Juszuf Sagan, a helyi lázadók szóvivője szerint a katonák nagy robbanóerejű lövedékekkel tüzeltek a belvárosban, és lakosokat ragadtak el otthonaikból. Elmondása szerint a civilek, a felkelők, de még a katonák között is sok a sebesült. Egy orvos azt mondta, hogy a szombati harcokban legalább 30 ember életét vesztette.

Szombaton Rasz Lanuf városában is összecsapások folytak a kormánypárti erők és a lázadók között a BBC tudósítója szerint, pedig a korábbi hírek arról szóltak, hogy Kadhafi hívei visszavonultak a városból. Tudósítók szerint a felkelők a fontos olajlétesítményeket próbálják megszerezni. Ha Rasz Lanuf közelében megszereznének egy olajkikötőt, akkor elvághatnák Kadhafi bevételeinek egy fontos forrását.

Megfigyelők szerint nagyon nehéz felméri az aktuális hatalmi viszonyokat az országban, miután a kontroll megszerzéséért folyamatosak a harcok. A főváros, Tripoli egyelőre a Kadhafihoz hű erők ellenőrzése alatt áll. Tudósítók szerint az az-Závija feletti ellenőrzés elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy Kadhafi megvédje erőit a fővárosban.

A líbiai felkelők válságbizottságot állítottak fel

A döntéshozatal felgyorsítása és egyszerűsítése érdekben három tagú válságbizottságot állított fel szombaton Bengáziban a felkelők által létrehozott Líbiai Nemzeti Tanács. Elnökévé Mahmud Dzsebrilt, az értelmiség egyik vezéralakját nevezték ki, ő katonai és külpolitikai ügyekben lesz illetékes. Omar Hariri lett a felkelők katonai vezetője, a külügyek irányításával pedig Líbia korábbi indiai nagykövete, Ali esz-Szavi foglalkozik. Hariri 1969-ben részt vett a Kadhafi elleni puccskísérletben, és később bebörtönözték emiatt.

A Líbiai Nemzeti Tanács - amelynek élén a Kadhafi-rezsim korábbi igazságügyi minisztere, Musztafa Abdel-Dzsalíl áll - szombaton tartotta meg első ülését. Közleményében hangsúlyozta, hogy koordinálni kívánja a Moammer Kadhafihoz hű erőkkel való szembenállást, leszögezte ugyanakkor, hogy nincs szó ideiglenes kormányról.

A nemzeti tanács ugyanakkor határozottan elutasította a külföldi csapatok esetleges líbiai beavatkozását. A nemzetközi közösséget felkérte arra, hogy nyújtson segítséget a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html