Milliárdokba kerül az újjáépítés a földrengés sújtotta Christchurchben

Vágólapra másolva!
A belváros egyharmadát teljesen újjá kell építeni a földrengés sújtotta új-zélandi Christchurchben, de tízezer otthon így is örökre megsemmisült. Hivatalnokok becslése szerint 15 milliárd új-zélandi dollárba fog kerülni az újjáépítés.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi kormányfő szerint tízezer otthon örökre megsemmisült, nem lehet újjáépíteni a februári földrengés után. John Key sajtókonferenciáján egyúttal bejelentette, hogy március 18-án nemzeti gyásznapot tartanak a földrengés áldozatainak emlékére.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengésben 166 ember halt meg, miközben az eltűntek még mindig emelkedő száma nagyjából kétszáznál jár - írja a BBC.

Tisztviselők szerint a belváros egyharmadát teljesen újjá kell építeni. Az új-zélandi pénzügyminisztérium becslése szerint 15 milliárd új-zélandi dollárt (kétezer milliárd forint) fog felemészteni a város teljes újjáépítése. A miniszterelnök szerint a városnak lesznek olyan részei, amelyeket nem lehet majd újjáépíteni, mert a rengés miatt talajvíz tört fel.

A város üzleti negyede még mindig le van zárva, de a belváros néhány kisebb részét már részlegesen megnyitották az ott lakók előtt, az elkövetkező napokban újabb városrészeket nyitnak meg.