Nem kaptak a gyerekek a Putyin által is összeénekelt pénzből

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin kormányfő még tavaly decemberben vett részt egy jótékonysági esten számos világsztárral együtt Szentpéterváron, ahol énekelt és zongorázott is. Az orosz sajtó beszámolói szerint azonban a bevétel nem jutott el a megsegíteni kívánt rákbeteg gyerekekhez.
Vágólapra másolva!

A Federacija (Föderáció) alapítvány a rákbeteg gyerekek megsegítésére gyűjtött pénzt tavaly decemberben. Szentpéterváron és Moszkvában kiplakátozta az akciót, sajtótájékoztatókat tartott, több sztárt (köztük Sharon Stone-t, Monica Beluccit, Ornella Mutit, Alain Delont és Mickey Rourke-ot) több napra a városba hívott, ahol gyerekkórházakat látogattak meg, majd egy jégcsarnokban és egy klubban rendezett estélyeken léptek fel. A csarnok rendezvényének belépti díja 12 ezer rubelre rúgott, míg a klubba előbb félmillió rubelért kínálták a jegyeket, de aztán 50 ezerért adták.

A rendezvényen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a Louis Armstrong által híressé lett Blueberry Hill című örökzöldet énekelte el. "A fekete öltönyt és fehér pólót viselő Putyin felment a színpadra, és játszott néhány taktust a Blueberry Hill-ből a zongorán, majd a mikrofon mögé lépett, és énekelni kezdett" - számolt be az eseményről akkor a Telegraph című brit lap.

A múlt hét végén azonban az egyik meglátogatott gyerek mamája az interneten panaszolta el, hogy semmit nem láttak a betegek gyerekek a bevételből, pedig - mint írta - a világsztárokat, akik saját pénzükből ajándékokat vittek a gyerekeknek, sokkolták a kórházakban látottak.

Ez volt a Federacija alapítvány első rendezvénye: a fő szervező, bizonyos Vlagyimir Kiszeljov jelenleg több együttes producere, korábban pedig a Kremlben és a Vörös téren kulturális és szórakoztató rendezvényeket szervező Kreml vállalat vezetője volt. A céget 2006-ban feloszlatták, de számos botránya emlékezetes: a szervezés hibái miatt egyebek között le kellett mondani Eric Clapton Vörös téri koncertjét.

A Kommerszant című lap szerint az alapítvány ma sincs hivatalosan bejegyezve, és azt sem tudni, mennyi volt a bevétel. Kiszeljov szerint a sztárok ingyen jöttek, és költségeiket szponzorok fedezték, de a Kommerszant című lap által megkérdezett szakértők szerint ilyenkor 200-500 ezer dollár közötti honoráriumot szoktak kapni. Az alapítvány szóvivője szerint a decemberi rendezvény mindössze a Federacija bemutatkozása volt, bevétel nem keletkezett.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára előbb csak annyit közölt, hogy a kormányfőnek nincs köze az alapítványhoz, később azonban beismerte, hogy Putyin ismeretségben áll Kiszeljovval. Azt is mondta, hogy a gyógyászati eszközöket nem lehet napok alatt beszerezni, de a kijelölt két szentpétervári kórház hamarosan megkapja az adományt. Az alapítványnál azzal utasították el a kérdéseket, hogy Putyin elleni politikai támadásról van szó.