Felfüggesztették tisztségéből a cseh katonai rendőrség parancsnokát

Vágólapra másolva!
Kommandósok hatoltak be péntek este a prágai közszolgálati televízió épületébe. Azt állították, hogy a cseh hadseregben felfedett korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatos aktákat akartak visszaszerezni. A védelmi miniszter ezután felfüggesztette Vladimír Lozkát, a katonai rendőrség parancsnokát és két tisztet, akiket felelősnek tart az akcióért.
Vágólapra másolva!

A rendőrök már csütörtökön délután jártak a televízió prágai központjában, és hivatalosan lezárták Karel Rozánek riporter irodáját. Pénteken visszamentek, akkor egy tízfős kommandó erőszakkal behatolt az épületbe, és öt órán át kutatott az egyik szerkesztőségben. Számítógépeket és dokumentumokat vittek el az irodából. Karel Novák, a televízió híradóinak főszerkesztője az éjféli adásban azt mondta, hogy a katonák a keresett dokumentumot nem találták meg.

A rendőrség Miroslav Krejcík tábornoknak, a katonai felderítés egykori vezetőjének a védelmi tárcánál 2007-ben összeállított aktáit szeretné visszaszerezni a televíziótól. Az ügy a cseh hadseregben felfedett korrupciógyanús ügyekkel, beszerzésekkel függ össze.

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter szombaton a vizsgálat idejére felfüggesztette tisztségéből Vladimír Lozkát, a katonai rendőrség parancsnokát és két további tisztet, akik közvetlenül felelősek voltak a rendőrség akciójáért a prágai közszolgálati televízióban.

A Cseh Televízió ugyancsak szombaton feljelentést tett az államügyészségen a katonai parancsnokság ellen hivatallal való visszaélés miatt - jelentette be Ladislav Sticha, az intézmény szóvivője. A televízió követeli, hogy a katonai rendőrség azonnal szolgáltasson vissza minden számítógépet és dokumentumot, amelyet az intézményből elvitt.