Cunami után nukleáris szivárgás - egy nappal a földrengés után

Vágólapra másolva!
A pénteki földrengést követő robbanás miatt szombat reggel leomlott egy fukusimai atomerőmű egyik reaktorának külső burka. Radioaktív szivárgás miatt több tízezer embert kitelepítettek a környékről, de a szakértők szerint súlyos egészségügyi hatásokkal nem kell számolni. Európát a történtek nem veszélyeztetik. A cunami által sújtott partvidéken rengeteg ember eltűnt, a halálos áldozatok száma sajtóértesülések szerint 2000-hez közelít. Sok az utórengés, fennakadások vannak az élelmiszer- és energiaellátásban.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt a pénteki japán földrengés epicentrumához közel fekvő Fukusima egyik atomerőművében magyar idő szerint szombaton reggel, miután a földrengés miatt négy reaktornak leállt a hűtése. Az egyik reaktort borító acéltartályon kívüli betonfal omlott le a robbanásban, melyet a hűtővíz szintjének csökkenésekor felszabadult hidrogén okozott. A robbanásban négy dolgozó megsérült, egyes hírek szerint egy meghalt.

Az eddigi információk alapján a reaktor nem rongálódott meg, már megkezdték a hűtését tengervízzel. Az erőműből radioaktív gőz került ki, ezért folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A reaktor közelében a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, több tízezer embert kitelepítettek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanakkor alacsony az egészségügyi kockázat.

Az illetékes japán hivatal az enyhének számító 4-es fokozatúnak minősítette a balesetet a 7-es skálán, egyúttal jelezte, hogy a besorolás az erőmű állapotától függően megváltozhat. A fő kockázat a fűtőelemek megolvadása, de a szakértők szerint ez sem okozhatna a 25 évvel ezelőtti csernobilihez hasonló nukleáris katasztrófát. Az esetlegesen kialakuló radioaktív felhő Európát, így Magyarországot nem veszélyeztetheti.

Több tucat utórengés rázta meg Japán északkeleti részét szombaton, közülük néhány a Richter-skála szerinti 6-os erősséget is elérte. A hatóságok további cunamik lehetőségére figyelmeztették a lakosságot. Bár a halálos áldozatok hivatalosan megerősített száma még csak ezerhez közelít, a médiában megjelent becslések 1700 körül járnak, és az eltűntek számából ítélve a végső adat ennek többszöröse lehet. Mijagi prefektúra Minamiszanrikucso nevű városában majdnem tízezer embert keresnek.

A katasztrófa sújtotta régióban több mint 215 ezer ember vesztette el az otthonát. Több mint ötmillió háztartásban nincs áram, legalább 1,4 millió pedig víz nélkül maradt. A védelmi erőktől 50 ezer embert mozgósított a kormány. Fennakadások vannak az élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban, a keleti partvidék szupermarketjei és benzinkútjai előtt hosszú sorok állnak.

Tokióban viszont helyreállt a vonatközlekedés, melynek hiánya miatt pénteken tízezrek nem tudtak hazatérni a munkából. Számukra a városházán, kormányhivatalokban és egyetemek területén ideiglenes szállást alakítottak ki, de sokan huszonnégy órán át nyitva tartó bárokban, szállodákban vagy a munkahelyükön töltötték az éjszakát.

Egyre több kép és videófelvétel kerül nyilvánosságra a cunami pusztításáról, ezekből úgy tűnik, hogy vannak kisebb tengerparti települések, amelyeket gyakorlatilag eltörölt az ár a föld színéről.