Németország átmenetileg lekapcsolja hét atomreaktorát

2011.03.15. 14:09

Németország három hónapra lekapcsolja hét, 1980 vége előtt üzembe helyezett atomreaktorát, és kötelezettséget vállal az ország minden atomerőművének biztonsági felülvizsgálatára - jelentette be Angela Merkel német kancellár. Szombaton 60 ezer német alkotott élőláncot Stuttgart közelében, hogy követelje az atomenergia használatának beszüntetését.

Angela Merkel német kancellár kedden bejelentette, hogy Németország három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát. "Kötelezettséget vállalunk minden atomerőmű biztonsági felülvizsgálatára" - mondta a kancellár a sajtónak, miután találkozott az atomerőművekkel rendelkező tartományok miniszterelnökeivel. A felülvizsgálat egyik következménye, hogy "az 1980 vége előtt üzembe állított reaktorokat leállítják a moratórium idejére" - tette hozzá.

A hét érintett reaktorból egy Schleswig-Holsteinben, egy Alsó-Szászországban, kettő Hessen tartományban, kettő Baden-Württenbergben, egy pedig Bajorországban található. Leállításuk négy nagy, atomerőműveket is üzemeltető energetikai céget érint: a Vattenfall nevű svéd csoport egyik leányvállalatát, az EON és az RWE német magántársaságokat, valamint az EnBW állami regionális szolgáltatót.

A múlt pénteki földrengés okozta súlyos japán erőműbaleset egy csapásra felerősítette Németországban az atomenergiával szembeni, hagyományosan is erős félelmeket. Ezért Merkel már hétfőn bejelentette, hogy három hónapra felfüggesztik azt a tavalyi koalíciós megállapodást, amelynek alapján folyamatban vannak az atomerőművek működési idejét meghosszabbító eljárások.

Stefan Mappus kereszténydemokrata (CDU) baden-württenbergi miniszterelnök a keddi sajtóértekezleten a német polgárok egyfajta "érzelmi rendkívüli állapotáról" beszélt, amelyet a fukusimai atomerőmű-balesetről szóló képsorok váltottak ki. Két nappal korábban, szombaton ellenzéki - szociáldemokrata és zöldpárti - politikusok részvételével 60 ezer német alkotott élő láncot Stuttgart és a neckarwestheimi atomerőmű között, hogy így követelje az atomenergia felhasználásának németországi beszüntetését. A tiltakozó akciót a március 27-én tartandó baden-württembergi tartományi választások elé időzítették, és hónapok óta készültek rá, de az egyik fukusimai atomreaktorban szombaton bekövetkezett robbanás nyilvánvalóan megnövelte az tiltakozás résztvevőinek számát.

A német kormány tavaly döntött úgy, hogy az ország összesen 17 nukleáris reaktorának a működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, felülírva ezzel a megelőző kabinet döntését, amelynek értelmében 2021-ig bezárták volna valamennyit. Angela Merkel kancellár úgy érvelt, hogy Németországnak szüksége van "áthidaló technológiaként" az atomenergiára, amíg ki nem fejlesztenek egy sokkal megújulóbb erőforrást.

Matthias Miersch szociáldemokrata parlamenti képviselő szombaton az élő lánc kapcsán arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az üzemidő meghosszabbítására vonatkozó döntését, a baloldal pedig azért szállt síkra, hogy hirdessenek nemzetközi moratóriumot az atomenergetikai kapacitások bővítésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK