A nyugati hatalmak készen állnak Líbia bombázására

Vágólapra másolva!
Komoly esély van arra, hogy ENSZ Biztonsági Tanácsa elrendelje a líbiai légtér lezárását csütörtök este. A tanács állandó tagjai készen állnak arra, hogy ebben az esetben légi csapássokkal segítsék a Kadhafi ellen küzdő felkelőket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai, a brit és a francia légierő készen áll arra, hogy a Moamer Kadhafihoz hű kormányerők ellen harcoló bengázi felkelők védelmére siessen, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint csütörtök este elrendeli Líbia légterének lezárását - olvasható a Guardian honlapján. Ebben az esetben ugyanis az ENSZ-tagállamoknak lehetősége nyílna arra, hogy a civilek védelme érdekében bevethetik légerejüket.

Franciaország, amely Nagy-Britannia mellett a legnagyobb támogatója a légtérzárnak, már felajánlotta, hogy a Földközi-tenger partján lévő, Líbiától alig több mint ezer kilométerre fekvő légitámaszpontját bázisul használhatják szövetségesei. A Guardian szerint a hadműveletekhez számos arab ország csatlakozhat.

Közben Kadhafi erői megközelítették a felkelők központjának számító, kelet-líbiai Bengázit, amelyet Kadhafi szerint még csütörtök éjszaka visszafoglalhatnak. A nyugati országok által tervezett légicsapások hírére a líbiai védelmi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy a líbiai vízi- és légiflotta válogatás nélkül rátámad a Földközi-tengeren közlekedő hajókra.

A tizenöt tagú Biztonsági Tanács tagjai közül kilenc ország támogatása szükséges a légzárlat elrendeléséhez, de a határozat elfogadásához az is nélkülözhetetlen, hogy az öt állandó tag közül egyik se vétózza meg a döntést. A Guardian szerint az állandó tagok közül az USA, Nagy-Britannia és Franciaország támogatja a légtérzárat, míg Oroszország és Kína tartózkodnia fog. A BT tagja még Bosznia-Hercegovina, Brazília, Gabon, Libanon, Nigéria, Kolumbia, Németország, India, Portugália és Dél-Afrika. Ha nem történik meglepetés az állandó BT-tagok döntéshozatalában, akkor a nem állandó tíz tagállam közül hatnak kellene támogatni a légtérzárat, hogy határozat szülessen.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html