Az ENSZ BT megszavazta a líbiai légtér lezárását, francia támadás várható

Vágólapra másolva!
Franciaország és Nagy-Britannia légicsapásokkal sújthatja Líbiát, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta líbiai légtér lezárását. A felkelők kezén lévő Bengáziban ünnepelnek az emberek a BT döntése után.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia légterét lezáró határozatot, valamint "bármilyen ellencsapást" kilátásba helyez a civilek védelmének érdekében. A New York-i tanácskozáson a BT tizetnöt tagja megegyezett abban, hogy védeni fogják a civileket és a "fenyegetés alatt élő embereket" - írja a BBC.

A döntés hatására a líbiai felkelők nagy ünneplésbe kezdtek, a kelet-líbiai Bengáziban többen is a levegőbe lőttek boldogságukban a CNN tudósítója szerint. A BT tizenöt tagja közül tíz szavazott a légtér lezárása mellett, az állandó tagok közül Oroszország és Kína, a nem állandó tagok közül Németország, India és Brazília tartózkodott. A BT határozathozatalához kilenc támogató szavazat szükséges.

A döntés értelmében nemzetközi légijáratok nem közlekedhetnek Líbiában és líbiai felségjelű repülők sem tartózkodhatnak a levegőben. A nemzetközi erők azonban használhatják a líbiai légteret, ha a civilek védelmének érdekében ezt szükségesnek ítélik. A BBC szerint az Egyesült Államok nem fog részt venni az első légicsapásokban.

A Kadhafi-kormány megköszönte Németországnak

"Líbiában hetek óta lövik az embereket, Kadhafi saját népét támadja" - jelentette be a döntés ismertetése előtt a határozatot leginkább támogató francia külügyminiszter, Alain Juppe. Szerinte ezt nem tűrhetik tovább, és minél gyorsabban cselekedni kell, hogy megállítsák a civilek gyilkolását. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Susan Rice hatékony válaszlépésnek nevezte a BT döntését. A brit ENSZ-nagykövet, Mark Lyall Grant azt mondta, hogy a "nemzetközi közösség összefogott a Kadhafi-rezsim elleni szankciók érdekében, és követeli, hogy a rezsim hagyjon fel a líbiai emberek elleni erőszakkal".

Forrás: AFP
Tilos a repülés Líbia egén

A líbiai helyettes védelmi miniszter, Kalid Kaim szólalt meg először a Kadhafi-rezsim részéről a BT határozatának meghozatala után. Kaim először köszönetet mondott a döntésnél tartózkodóknak, főleg Németországnak, ami szerinte nagy meglepetés. A határozatról azt mondta, a líbiai kormánynak alaposabban meg kell vizsgálnia a szöveget, hogy véleményt tudjanak róla mondani.

Franciaország támadhat először

Az AP-nek az egyik, brit védelmi ügyekkel foglalkozó forrása eredetileg azt mondta, hogy a brit légierő készen áll egy légicsapásra, és ez akár már csütörtök este is megtörténhet. Ekkor még nem volt támadás sem brit, sem francia részről, pedig Francois Fillon francia miniszterelnök csütörtökön, még a szavazás előtt bejelentette, hogy abban az esetben, ha életbe lép a rendelet, órákon belül légitámadással sújthatja a Moamer Kadhafi líbiai vezető oldalán harcoló csapatokat. A rendelet értelmében külföldi, szárazföldi csapatok nem léphetnek Líbiába, repülőgépekről támadhatják az országot.

Franciaország, amely Nagy-Britannia mellett a legnagyobb támogatója a légtérzárnak, már felajánlotta, hogy a Földközi-tenger partján lévő, Líbiától alig több mint ezer kilométerre fekvő légitámaszpontját bázisul használhatják szövetségesei. A Guardian szerint a hadműveletekhez számos arab ország csatlakozhat, akik logisztikai támogatást nyújthatnak a légicsapásokhoz.

Forrás: AFP/Patrick Baz
A bengázi tüntetők örültek a hírnek

Közben Kadhafi erői megközelítették a felkelők központjának számító, kelet-líbiai Bengázit, amelyet Kadhafi szerint még csütörtök éjszaka visszafoglalhatnak. A Guardian szerint Bengázi ostroma csütörtök este meg is kezdődött. Kadhafi napközben azt mondta, hogy "nem lesz bocsánat", ha elfoglalják Bengázit. A nyugati országok által tervezett légicsapások hírére a líbiai védelmi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy a líbiai vízi- és légiflotta válogatás nélkül rátámad a Földközi-tengeren közlekedő hajókra.

A tizenöt tagú Biztonsági Tanács tagjai közül kilenc ország támogatása szükséges a határozathozáshoz, de ehhez az is nélkülözhetetlen, hogy az öt állandó tag közül egyik se vétózza meg a döntést. A tanács állandó tagai közé a második világháború győztes nagyhatalmai, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína tartozik. A BT nem állandó tagja jelenleg Bosznia-Hercegovina, Brazília, Gabon, Libanon, Nigéria, Kolumbia, Németország, India, Portugália és Dél-Afrika.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html