Orbán szájába adott szöveg miatt faggatták a bukaresti magyar követet

Vágólapra másolva!
Heves vita robbant ki szerda este a román parlamentben a magyar miniszterelnök március 15-i beszéde miatt, amelyben több román képviselő szerint az erdélyi autonómiát támogatta. Csütörtökön a román külügyminisztériumba kérették Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy határolódjon el az Orbán Viktornak tulajdonított, de a magyar miniszterelnök ünnepi beszédében nem szereplő mondatoktól.
Vágólapra másolva!

Bekérették a román külügyminisztériumba csütörtökön Magyarország bukaresti nagykövetét. Teodor Baconschi román külügyminiszter arra kérte Füzes Oszkárt, hogy ismertesse a román hatóságokkal Orbán Viktor határokon túli magyarokhoz intézett március 15-i ünnepi üzenetének eredeti szövegét, és határolódjon el a román sajtóban Orbánnak tulajdonított, de valójában az üzenetben nem szereplő kitételektől.

"Magyarázatot kértem a magyar nagykövettől, aki csütörtökön be is mutatta az üzenet román nyelvű fordítását" - jelentette be csütörtökön Baconschi. A külügyminiszter hozzátette: a fordítást összevetve a román sajtóban megjelentekkel kiderül, hogy a sajtóban az eredetiben nem szereplő részeket is hozzáfűztek a szöveghez.

Szerda este Bukarestben órákon keresztül vitáztak a képviselők az Orbán Viktornak tulajdonított mondat miatt a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány tárgyalása során. Az ellenzék szerint Orbán azt mondta, hogy Erdélyt elvették Magyarországtól, közben autonómiatörekvéseket támogató kijelentéseket tett. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint elhangzott, hogy "Legyen Erdély és a magyar nemzet újra az, ami volt", a Hotnews.ro írása már Erdély elvesztéséről beszél. Az ellenzék egy, az üzenetet elítélő nyilatkozat elfogadását követelte, ami végül nem történt meg.

A vita során Emil Boc kormányfő egy dokumentumra hivatkozva közölte: a magyar üzenet semmi olyat nem tartalmaz, amit az ellenzéki politikusok állítanak. Ugyanakkor azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy így akarják összeugrasztani a kormányzó Demokrata Liberális Pártot koalíciós partnerével, az RMDSZ-szel.

Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet csütörtökön azt mondta a Krónika szerint, hogy vélhetően összekeverték Orbán Viktor Marosvásárhelyen felolvasott üzenetét Petőfi Sándor egy ugyanitt elszavalt versével, illetve a nagykövet feleségének a beszédével - aki az üzenetet felolvasta. "Sem a magyar miniszterelnök üzenete, sem a Petőfi-vers, de a feleségem beszéde sem tartalmazta a bukaresti ellenzék által említetteket. Nem értem, hogy honnan erednek az eltorzított mondatok" - nyilatkozta Füzes.