Orosz hírportál: Világossá vált a magyar-orosz érdekellentét

Vágólapra másolva!
Egy orosz hírportál szerint azért tartották meg a két ország kormányközi ülését, mert már világossá váltak a magyar és az orosz érdekek közti eltérések, s amelynek fontosságát jelzi a cikk szerint, hogy azon Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár vett részt. A lap szerint miközben kedvezményes Mol-részvényekért cserébe például a paksi erőmű felújítását ajánlotta a magyar kormány, Franciaországgal is tárgyalásokat folytat a korszerűsítésről.
Vágólapra másolva!

A Regnum orosz híroldal szerint az, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vett részt az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottság 6. ülésén, azt jelzi, hogy a magyar kormány számára fontos ez a találkozó. A Regnum szerint "a kormányközi bizottság ülésére olyankor kerül sor, amikor világossá válik a résztvevő felek érdekei közötti eltérés".

A cikk szerint a magyarok érdekeltek abban, hogy növeljék az Oroszországba irányuló exportot, és kemény valutához jussanak az orosz kormány modernizációs programjában való részvételből. Ebből a szempontból jó példa a 15 éves szünet után, február 24-25-én Budapesten rendezett orosz-magyar gazdasági fórum - vélte a lap. A magyarok az export növelését a biztosítási és hiteloperációkhoz nyújtott állami támogatással is igyekeznek elérni.

Az orosz fél abban érdekelt, hogy bővítse az Európa kulcságazataiba való befektetéseit, saját társaságait multinacionális cégekké alakítsa. Az elmúlt két év eseményei azonban megmutatták, hogy a magyarok saját országukban igyekeznek megakadályozni ezeket a terveket - állította a lap, amely felidézte, hogy a Szurgutnyeftyegaz nem tudja érvényesíteni tulajdonosi jogait a Molban.

A Regnum szerint Magyarország ugyan meghirdette a keletre nyitás politikáját, ugyanakkor Oroszország helyett Kínát kezelik kiemelten. "Az orosz félnek kellemetlen figyelni a magyarok egyes lépéseit a volt Szovjetunió területén. A magyar fél kezdeményezései itt néha nem illenek az EU hivatalos keleti partnerség programjába. E tekintetben példa értékűek Magyarország Grúziához és Miheil Szaakasvili elnökhöz fűződő kapcsolatainak fejlődése, Ukrajnában pedig Magyarország kereskedelmi érdekei céljából az orosz-ukrán ellentétek húrjain játszik" - mutatott rá a honlap.

A szerző szerint a magyarok engedményeket szeretnének elérni a Mol- és a Malév-rész árában. Cserébe felajánlották, hogy az oroszok korszerűsíthetik a paksi atomerőművet, orosz szerelvényeket vásárolnak a magyar metróba, és kedvező gázeladási lehetőségeket ígértek.

"Ezek szerint az orosz cégek hozzájutása a magyar projektekhez attól függ, hogy a magyar fél számára kedvezően oldódnak-e meg a vitás kérdések. Ezért egyáltalán nem véletlen, hogy Magyarország március 9-én bejelentette: a paksi atomerőmű korszerűsítéséről tárgyalásokat folytat Franciaországgal. Az orosz cégek győzelme a 2012-ben kiírandó tenderen egyáltalán nem garantált, az orosz Atomexportnak, a magyar tervek szerint a Toshiba, a Westinghouse Electric, a Mitsubishi és más konszernekkel kell majd versengenie" - írta a Regnum.