Összeugrott Medvegyev és Putyin Líbia miatt

2011.03.22. 12:10

Szokatlan módon nyílt ellentmondás alakult ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Dmitirij Medvegyev orosz elnök között Líbia ügyében. Míg Putyin a keresztes háborúkhoz hasonlította a líbiai beavatkozást, Medvegyev azt mondta, Oroszország helyesen cselekedett, amikor nem vétózta meg az ENSZ határozatát. Medvegyev elfogadhatatlannak nevezte a Putyin-féle összehasonlítást.

"Kadhafi rezsimje nem tesz eleget a demokratikus követelményeknek, de ez még nem igazolja a katonai beavatkozást" - mondta hétfőn Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, aki elítélte a líbiai katonai akciót engedélyező ENSZ-határozatot. A döntés Putyin szerint "középkori keresztes háborúkra szóló felhívásokra emlékeztet". "A határozat hiányos és elhibázott, mert minden eszközt megenged" - mondta a volt orosz elnök.

Putyin ezzel Kadhafi szavait ismételte meg, aki a támadások napján tévébeszédben nevezte "Líbia elleni keresztes háborúnak" a szövetségesek támadását.

Pár órával Putyin megszólalása után Dmitrij Medvegyev orosz elnök gyökeresen ellentétes értelmű nyilatkozatot tett. Azt mondta, Oroszország azért nem vétózta meg az ENSZ BT Kadhafi-ellenes határozatát, mert "nem véljük úgy, hogy rossz lenne (a határozat). Sőt mi több, úgy vélem, hogy általában tükrözi azt, ami Líbiában történik" - idézte a Ria Novosztyi.

Medvegyev egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a Putyin-féle összehasonlítást. "Megbocsáthatatlan olyan kifejezések használata, amelyek gyakorlatilag civilizációk közötti összeütközés emlegetéséhez vezetnek - mint például a keresztes háborúk és a többi - ez elfogadhatatlan" - mondta Medvegyev.

Az ellentmondás azért kapott nagy figyelmet, mert eddig nem volt rá példa, hogy ilyen fontos ügyben nyílt konfliktus alakuljon ki Putyin és Medvegyev között. Putyin 2008-ban azért nem indult újra az elnöki posztért, mert a jogszabályok szerint két egymást követő ciklus után nem választható meg ismét az államfő. Putyin elfogltalta ugyanakkor a kormányfői posztot, és akkoriban sok elemzés jelent meg arról, hogy valójában továbbra is ő irányítja az országot az elnöki posztra épp általa kiválasztott Medvegyev helyett.

Oroszország múlt csütörtökön tartózkodott azon a szavazáson, amelyen a líbiai katonai beavatkozást lehetővé tévő 1973-as számú határozatról döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Medvegyev szerint az orosz külügy az ő utasításainak megfelelően cselekedett a szavazáson. Az orosz alkotmány értelmében az ország külügyeiről az elnök dönt.

A Líbia elleni katonai akciók szombaton indultak francia gépek támadásaival (a franciák élen járásának okairól itt olvashat bővebben). Líbiai hivatalos források szerint a támadásoknak több tucat civil áldozata van, és számos egészségügyi és oktatási intézmény szenvedett károkat. A nemzetközi koalíciós erőknek ugyanakkor nincs információjuk civil áldozatokról, és várják, hogy a líbiai kormány bizonyítsa állításait. Az aktuális líbiai helyzetről percről percre frissített tudósításunkból tájékozódhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK