Verések mutatják a líbiai szabadságharc árnyékos oldalát

Vágólapra másolva!
A Moammer Kadhafi líbiai vezető egykori börtöneibe zárt fekete-afrikaiak, a forradalomellenes összeesküvést szimatoló éjszakai járőrök, az ismerős környékről éjszaka kimozdulni sem merő autós mind a líbiai szabadságharc árnyékos oldaláról mesél. A szabad Bengáziban éjszakánként embervadászatok folytatnak Kadhafi állítólagos ügynökei után a lázadó erők gyanakvó közkatonái.
Vágólapra másolva!

Ellenőrzött buszos túrára vitték a külföldi újságírókat szerdán Bengáziban, hogy megmutassák nekik a városban és környékén elfogott állítólagos Kadhafi-hű zsoldosokat és alvó ügynököket. Ez volt az első olyan sajtótúra, amelyet az ellenzéki ideiglenes nemzeti tanács szervezett, de a Los Angeles Times beszámolója szerint túl sok mindenben hasonlított azokra sajtótúrákra, mint amilyeneket Tripoliban szerveztek Moammer Kadhafi líbiai vezető kommunikációs munkatársai: tilos volt interjút készíteni a rabokkal, vagy közelről fotózni őket. A lázadók azt állították, hogy ez a nemzetközi egyezmények miatt előírás.

A lap szerint a forradalom kezdete óta fiatal fegyveresek csoportjai járják a várost, akik összegyűjtik a Líbiában élő fekete-afrikai bevándorlókat - azt gyanítva róluk, hogy Kadhafi hírhedt afrikai zsoldosai, vagy a kormány kémei -, illetve azt a 8000 embert, akiknek nevét megtalálták a titkosrendőrség aktáiban, mint kormányügynökök. Ezek az éjszakai akciók intenzívebbé váltak, amikor a múlt hét második felében Kadhafi katonái egyre közelebb nyomultak a forradalom központjának számító városhoz.

Paranoia

A lap szerint kézzel fogható a paranoia a lázadók körében. Bárkit letartóztatnak, akiről azt gyanítják, hogy a Kadhafi-rezsimnek dolgozott, és azonnal bezárják ugyanazokba a - nyirkos vizelet és rothadás szagát árasztó - cellákba, amelyekbe annak idején Kadhafi az ellenzékieket vetette. "Tudjuk kik azok" - közölte Abdelhafed Goga ellenzéki szóvivő, aki szerint "véres kezű emberekről" van szó, akik a "forradalom ellenségei". Mindazokat, akik nem adják fel magukat, azzal fenyegette meg, hogy lesújt rájuk "a forradalom igazsága".

Számos embert vettek őrizetbe azok közül is, akiket a kormánycsapatokkal vívott csaták során fogtak el a város térségében. Szerdán több tucat rémült foglyot mutogattak a nemzetközi sajtó képviselőinek, mint a forradalom ellenségeit. A fényképezés és interjúkészítés tiltásával szervezett bemutató kis híján káoszba fulladt, végül azonban lehetett pár szót váltani a foglyokkal, de ahogy valamelyikük az ártatlanságáról kezdett beszélni, azonnal letorkollták - írta az amerikai lap.

"Nem vagyok katona! Egy bengázi építőipari vállalatnak dolgozom. A saját otthonomból hurcoltak el" - kiabálta egy ghánai férfi, de azonnal visszahurcolták a cellák felé. "Hazudik. Egy zsoldos" - mondta az őr a riportereknek. Egy 53 éves gambiai azt állította, hogy otthonából hurcolta el három fegyveres, akik megverték, és feleségét meg is erőszakolták. Őre, az egyik lázadó hazugsággal vádolta a riporterek előtt, majd ráparancsolt a fogolyra, mondja el, hogyan bánnak vele. A férfi egy pillanatig habozott, aztán halovány, elgyötört hangon közölte: "Senki nem bánt itt, nincsenek problémáim."

"Természetesen tudjuk"

"Ezek azok az emberek, akik azért jöttek, hogy megöljenek minket" - közölte Ahmed Omar Bani őrnagy, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács katonai szóvivője. Amikor felvetették neki, hogy a gyanúsítottak között valóban lehetnek külföldi munkavállalók, csak annyit mondott: "Nem vagyunk a paradicsomban. Azt hiszik, valóban elismerik, hogy zsoldosok? Természetesen tudjuk, hogy azok."

A rabok között Csádból, Nigerből, Szudánból, Maliból, Ghánából származó emberek voltak, mindet zsoldosként azonosították, jóllehet sokan azt állították magukról, hogy vendégmunkások. Az nem derült ki, mi lesz a sorsuk. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet szándékos kampányról beszél, amelyben Líbia keleti részén elűzik a bevándorlókat otthonaikból, megverik és letartóztatják őket.

Forrás: REUTERS/Suhaib Salem
Zsoldosok vagy vendégmunkások?

Az utcákon sem sokkal jobb a helyzet. A lakónegyedeket fegyveres önkéntesek őrzik hevenyészett ellenőrző pontokon. Nem kockáztatnak, a brit Telegraph beszámolója szerint egy gyanúsnak tűnő autó vezetője torkának kést szegeztek, majd a többi három utassal - köztük egy nővel - együtt kirángatták a kocsiból, bevitték egy közeli mecsetbe, ahol kemény vallatásnak vetették őket alá. "Addig ütötték a lábukat, és pofozták a nőt, amíg az beismerte, hogy támadást tervezett a mecset ellen" - idézte a lap a mecset müezzinjét.

"Nem mind jó ember"

Azt mondják, a kocsiban találtak egy AK-47-est és 10 doboz lőszert. A mecset körül dühös tömeg kezdett gyülekezni, miután az a szóbeszéd terjedt el, hogy Kadhafi-hű merénylőket szorítottak sarokba. A tömeg csak akkor oszlott fel, amikor fegyveres lázadók érkeztek, és elvitték a gyanúsítottakat valahová. Nem így kellett volna történnie a szabad Bengáziban - írja a lap.

A lázadók elmondták, hogy több tucatnyi Kadhafi-hű embert fogtak el, vagy öltek meg. Éjjelente polgárőrök állítanak ideiglenes útakadályokat. Sok helyi lakos nem is mer sötétedés után kocsiba ülni és áthajtani a sötét utcákon.

Forrás: FAP/Patrick Baz

"Ha nem ismernek téged, és az általuk ellenőrzött városrészben vagy, és szép kocsid van, akkor azt hiszik, hogy vagy autótolvaj vagy, vagy pedig Kadhafi híve... Lehet, hogy hezitálsz is, vagy idegesnek tűnsz, és akkor azt gondolják, vaj van a füled mögött. Nem mind jó ember" - mondta egy autós a brit lapnak, aki éjszakánként nem mer kimozdul az ismerős környékről.

A lap szerint ugyan a lázadók ideiglenes kormánya akadémikusokból, üzletemberekből, ügyvédekből áll, akik közül többen nyugati országokban tanultak, és ismerik az emberi jogok, a törvényes rend, a demokrácia alapjait, de ők messze vannak a lázadók lelkes önkénteseitől, akik éjszakánként az ellenőrző pontokon minden gyanúsnak tűnő kocsit megállítanak.

"De ha elkezdenek lövöldözni, mit lehet tenni?"

Musztafa Gerhiani, a lázadók egyik szóvivője szerint sok száz Kadhafihoz hű ember volt a városban, akik alvó sejtekbe szerveződtek. "Tudjuk, hol laknak, és sokukat már be is gyűjtötték. Vannak emberek, akik őket keresik. Sokat elkaptak és megöltek" - idézte a Telegraph. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, sok embert saját biztonsága érdekében vettek őrizetbe, és az ideiglenes nemzeti tanács nem engedi a lincseléseket. "De ha elkezdenek lövöldözni, mit lehet tenni?" - tett hozzá.

Ahhoz hogy a líbiaiak képesek legyenek magukat kormányozni az alapvető jogok évtizedes tiltásának hatásaival is le kell számolni - idézte a Washington Post a lázadók frissen alakult kormányának pénzügyminiszterét, a Washington Egyetemen közgazdaságtant oktató Ali Tarhúnit. Azt a miniszter is elismerte, hogy az átmenet folyamata felettébb kaotikus. A hibákat tapasztalatlansággal indokolta: Kadhafi alatt tiltva volt mindenféle független társadalmi szerveződés.