Engedményekkel próbálják meg lehűteni a gyülekező jemeni tüntetőket

Vágólapra másolva!
Ali Abdullah Száleh ellen tüntető jemeniek millióit várják pénteken az ország fővárosába. Száleh pénteki televíziós beszédében közölte, hogy csak abban az esetben adja át a hatalmat, ha biztosítottnak látja a biztonságos átmenetet. Egyes hírek szerint Száleh a háttérben a tüntetők oldalára átállt főparancsnokkal egyezkedik, és napokon belül mindketten lemondhatnak pozíciójukról.
Vágólapra másolva!

Ali Abdullah Száleh elnök távozását követelő tüntetők indultak pénteken Jemen fővárosába, hogy a korábban Egyiptomban történtekhez hasonlóan jelenlétükkel távozásra bírják az országot 32 éve irányító elnököt - írja a Guardian brit napilap. Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a Szánaába tartó tömegeket a Szálehhez hű erők ellenőrzésekkel próbálják meg lelassítani, de a hatóságok megengedik, hogy a tüntetők belépjenek a főváros területére. A Guardian szerint a demonstrálók abban bíznak, hogy több millióan érkeznek Szánaába.

Miközben a tüntetők gyülekeznek a Wall Street Journal jelentése szerint Száleh elnök, és a lázadók oldalára átállt Ali Muszin al-Ammar tábornok olyan megállapodáson dolgoznak, amely szerint mindketten napokon belül visszavonulnak a hatalomból. Az újság szerint mindkét fél egyetért abban, hogy el kell kerülni a további vérontást, és hogy a jelenlegi elnök uralmának vége, de abban is, hogy a biztonságos átmenet lehetőségének megteremtésig Száleh elnök maradjon hatalomban.

A BBC a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Ali Abdullah Száleh péntek délelőtti televíziós beszédében kijelentette, hogy egyelőre nem mond le, azonban készen áll arra, hogy engedményeket tegyen a további vérontások megakadályozásának érdekében. Száleh beszédében azt is elmondta, hogy a jövőben hajlandó lesz átadni hatalmat, ha a kialakult helyzet biztonságosan megengedi azt.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, amikor a Száleh-párti aktivisták megpróbálták megtámadni a kormányellenes tüntetőket Szánaában. A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a város ideges, az emberek érzik, hogy történelmi pillanatokat élnek át. A kormányellenes tüntetők a távozás napjaként hivatkoznak az eseményekre, de a BBC tudósítójának egy helyi diák azt mondta, hogy a bizonytalanság napja helytállóbb lenne. A brit közszolgálati médium munkatársai biztonsági okokra hivatkozva név nélkül jelentenek Jemenből.

Hónapok óta tartanak az összecsapások

Az országban már hónapok óta folytak erőszakos összecsapások Ali Abdalláh Száleh elnök hívei és a távozását követelő tüntetők között, múlt pénteken azonban az elnököt támogató orvlövészek hatalmas vérfürdőt rendeztek az ország fővárosában. A szánai mészárlásban az Independent szerint 52 embert lőttek agyon a kormányerők, és sok másikat megsebesítettek, hogy letörjék a régóta elhúzódó tüntetéseket.

A vérontás azonban a várttal ellentétes hatást váltott ki: a brutális fellépésen megrökönyödve Száleh elnök közeli bizalmasai is hátat fordítottak a rezsimnek, és hétfőn nagykövetek, vallási és törzsi vezetők, valamint katonák is a tüntetők oldalára álltak. A lázadó tábornokok között volt Ali Muszin al-Ammar, a jemeni hadsereg főparancsnoka is, aki azt ígérte, hogy csapatai megvédik a tüntetőket a péntekihez hasonló erőszakos rajtaütésektől.

Miközben a védelmi miniszter a hét elején még azt ígérte, hogy a hadsereg megvédi a rezsimet, becslések szerint már a katonák több mint fele átállt a lázadókhoz. Al-Ammar tábornok tankjaival védőgyűrűt vont a szánai tüntetők köré, és stratégiai jelentőségű helyszínekre, köztük a központi bankhoz is csapatokat küldött. Egy jemeni kormánytisztviselő szerint a kialakult helyzetben "60 százalék esélye van egy vértelen katonai puccsnak", Szaleh elnök azonban kedden közölte, hogy nem hagyja puccsal megdönteni az uralmát: "[Puccskísérlet esetén] polgárháború lesz, véres háború" - idézte az elnököt a BBC.

Az elnök vasárnap menesztette a kormányát, és kedden felajánlotta az ellenzéknek, hogy év végén távozik, a tüntetők azonban ezt nem fogadták el, és azonnali lemondást követeltek. Kedden az ország keleti felében a tüntetőkhöz átállt hadsereg összecsapott az elnökhöz hű Köztársasági Gárdával, a Vörös-tenger partján pedig egy fontos légi bázisnál néznek farkasszemet a lázadó és a kormányerők.

Az események hatására a francia külügyminiszter közölte, hogy Száleh elnök távozása "elkerülhetetlen", őt azonban ez nem hatotta meg. Szerdán a parlamentben pártjával elfogadtatott egy rendkívüli állapotot bevezető törvényt, amely diktatórikus jogokkal ruházta fel a tüntetések letöréséhez. A parlament által megszavazott rendkívüli állapotban felfüggesztették az alkotmányt, engedélyezték a média cenzúrázását, betiltották az utcai tüntetéseket, és 30 napra rendkívüli jogokkal ruházták fel a biztonsági erőket, akik bírósági eljárás nélkül tartóztathatnak le és tarthatnak fogva akárkit - írja a Guardian.